Konrad Adenauer, primul cancelar al RFG, acuzat de spionaj

Fotografie creată de Faisal Rahman, de la Pexels
Fotografie creată de Faisal Rahman, de la Pexels

Konrad Adenauer, primul cancelar al Republicii Federale Germania, este acuzat că i-ar fi spionat pe adversarii social democraţi. 

Liderul creştin-democrat, cancelar între 1949 şi 1963, ar fi fost informat de două persoane, dintre care una legată de serviciile de informaţii, apropiate de conducerea Partidului Social-Democrat (SPD) timp de 10 ani.

Este ceea ce relevă studiul unui istoric, Klaus-Dietmar Henke, dezvăluit vineri de cotidianul german. Henke a lucrat la arhivele Fundaţiei Konrad-Adenauer, care este apropiată de Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

Obsedat de posibilitatea infiltrării în politica federală a comuniştilor legaţi de RDG, cancelarul ar fi avut acces, adesea chiar în ziua în care au fost redactate, la aproape 500 de rapoarte confidenţiale ale conducerii SPD care dezvăluiau strategia şi deciziile acesteia.

Studii anterioare au dezvăluit că cancelarul Adenauer a cerut serviciilor să spioneze personalităţi politice, inclusiv pe viitorul cancelar social-democrat Willy Brandt, şi să colecteze informaţii compromiţătoare despre unele dintre ele. Dar este pentru prima dată când astfel de practici împotriva SPD au ieşit la iveală.

Primul cancelar de după război, Adenauer, decedat în 1967, este considerat părintele Germaniei contemporane, ataşat unei ancore atlantiste, şi unul dintre pionierii construcţiei europene, scrie Agerpres.

Germania, cea mai mare economie a Europei, dependentă de gazul rusesc. Dacă robinetul e oprit, nu poate evita criza

Cea mai puternică economie a Europei este dependentă de gazul rusesc. Din totalul importurilor de gaz din 2021, 55% a venit din Rusia. În primul trimestru din 2022, 40% din gazul importat a fost rusesc, scrie Business Insider, care citează Reuters. 

Din cauza războiului din Ucraina, băncile germane se aşteaptă deja la o încetinire a creşterii economiei. Dacă în 2021 economia a crescut cu 2,7%, în 2022 pronosticul este de doar 2%, spune Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank şi preşedintele lobby-ului bancar german BDB. 

"Situaţia s-ar putea înrăutăţi dacă livrările de gaze şi petrol rusesc ar fi oprite. O recesiune importantă în Germania ar fi, practic, imposibil de evitat", a spus acesta. 

În ultimii 50 de ani, Rusia a fost principalul furnizor de gaze naturale al Germaniei. Şi a fost o sursă de încredere, în ciuda războiului rece sau a tensiunilor care au dus la prăbuşirea Uniunii Sovietice. 

Germania şi-a început politicile privind gazul rusesc încă din anii '60, când a fost aprobată Pipelinepolitik, o măsură care unea cele două ţări printr-o conductă de gaz. Mutarea avea ca scop, atunci, stimularea unui dialog între Uniunea Sovietică şi Occident, în dauna unui conflict, spune Henning Gloystein, directorul departamentului de Energie, Climă şi Resurse al grupului Eurasia. 

După căderea URSS, Germania unificată şi Uniunea Europeană nu au renunţat la a susţine Rusia din punct de vedere economic, pentru a stabiliza ţara, o putere nucleară. 

"Din nou, politica a fost una a cooperării, în speranţa că schimburile comerciale vor duce la relaţii paşnice. Până recent, politica a funcţionat. Acum, aceast politică e praf", a spus acesta. 

Acum, Gerrmania este presată să interzică importurile de gaz rusesc, pe fondul atrocităţilor comise de armata rusă în Ucraina. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel