Justiţia din Republica Moldova, aproape de o nouă lovitură. Bogdan Chirieac: Interes major. Au atacat exact unde trebuia!

Adrian Ionel, fost director al Unifarm, condamnat la 6 ani şi 8 luni închisoare pentru o mită de 760.000 de euro / Fotografie ilustrativă de la EKATERINA BOLOVTSOVA
Adrian Ionel, fost director al Unifarm, condamnat la 6 ani şi 8 luni închisoare pentru o mită de 760.000 de euro / Fotografie ilustrativă de la EKATERINA BOLOVTSOVA

Justiţia din Moldova este aproape să mai dea o lovitură. După reţinerea fostului preşedinte Igor Dodon, autorităţile moldoveneşti anunţă că l-ar fi găsit pe oligarhul Vlad Plahotniuc, fugit din ţară. Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat cine are interes pentru punerea în ordine a justiţiei de peste Prut. 

Moldovenii anunţă că l-au găsit pe oligarhul Vlad Plahotniuc. Potrivit informaţiilor de care dispun autorităţile moldoveneşti, fostul preşedinte al Partidului democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, se află în Ciprul de Nord, dar nu există o confirmare oficială în acest sens, anunţă România TV. 

Declaraţia vine după acţiunea în forţă de marţi, când fostul preşedinte Igor Dodon a fost reţinut într-un dosar de corupţie. 

Întrebat cine are interes să facă ordine în justiţia din Republica Moldova, Chirieac a spus că "Occidentul. Şi UE, şi SUA. E un interes major, aşa cum e un interes major şi în România. Dacă în România am avut un eşec, din mare nefericire, pentru că lupta împotriva corupţiei s-a transformat într-o vânătoare politică, este esenţial ca în Republica Moldova să reuşească lucrul acesta".

"Având acest sprijin occidental, se poate încerca crearea unei justiţii funcţionale întâi, şi apoi independente în Republica Moldova. De pildă, în România justiţia este nefuncţională. Nu punem problema că ea nu este independentă, pentru că nu este independentă, din nefericire. Dar în Republica Moldova să devină întâi funcţională. Şi au atacat exact unde trebuia!", a mai punctat Bogdan Chirieac. 

"E importantă înarmarea şi antrenarea micii forţe militare din Republica Moldova"

Ulterior, analistul politic a fost întrebat dacă ceea ce se întâmplă la nivel instituţional în Republica Moldova poate fi începutul unui altfel de război, luând în seamă şi reacţia Kremlinului la reţinerea lui Igor Dodon. 

"Rusia nu poate ataca acum Republica Moldova, pentru că trebuie să treacă de Ucraina. După cum vedeţi, nu reuşeşte să treacă, slavă Domnului. Sigur, Republica Moldova poate fi destabilizată de rămăşiţele armatei a 14-a din Transnistria, dar nici ei nu pot face mare lucru. E importantă înarmarea şi antrenarea micii forţe militare din Republica Moldova, cu care poate face faţă pericolului din Transnistria. Trebuie făcute aceste lucruri. Republica Moldova e extrem de importantă pe flancul estic. O să spuneţi că e mică, are populaţie mică. Dar aşa sunt şi ţările baltice. Sunt componente esenţiale pe tabla de şah împotriva dictaturii lui Putin", a mai precizat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel