În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, rugăciunea din gradina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. În această zi, sunt interzise mai multe lucruri.
Joia Mare, tradiții 2019. Joia Mare mai este cunoscută drept Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa. În Joia Mare, dimineaţa, oamenii obişnuiesc să meargă la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească. Seara, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii, unde se îmbracă haine de doliu. Tot în Joia Mare se duce la biserică pâine, care va fi sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere.
Joia Mare, tradiții 2019. Joia Mare este dedicată copturilor pascale şi înroşirii ouălor, despre care se spune că au puteri miraculoase. Străbunii credeau că ouăle înroşite în această zi nu se strică niciodată.
În această zi nu este bine să dormi la amiază, pentru că somnul va atrage lenea pentru tot anul.
Joia Mare, tradiții 2019. În Sudul ţării, în Joia Mare, fetele obişnuiesc să facă câte 12 noduri unei aţe, punându-şi la fiecare câte o dorinţă şi dezlegându-le atunci când dorinţa s-a împlinit. Uneori, fetele îşi pun aţa sub pernă seara, crezând că-şi vor visa ursitul.
Joia Mare, tradiții 2019. Tradiţia spune că, în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se întorc la vechile lor locuinţe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii. Uneori, se obişnuieşte să se dea de pomană apă, fie se aruncă pe mormânt o găleată de apă, fie se duce apă la femeile mai bătrâne. Se spune că nu e bine să speli rufe în această zi, pentru că la morţi, în loc să ajungă pomana, se duce apa murdară de la spălat.
Joia Mare, tradiții 2019. În Joia Mare, nu se fac parastase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu