Preşedintele SUA, Joseph Biden, nu intenţionează să aibă în curând vreo întrevedere sau conversaţie cu omologul său rus, Vladimir Putin, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, subliniind, potrivit CNN, că, "acum, nu este momentul".
"Nu planificăm vreo întâlnire între ei, vreun contact sau conversaţie telefonică. Preşedintele a fost foarte, foarte clar în această privinţă. Dar avem discuţii la nivel intern şi analizăm o serie de factori", a afirmat Jen Psaki, potrivit Mediafax.
Întrebată dacă există vreo posibilitate ca preşedintele Biden să discute cu Putin chiar dacă trupele ruse vor rămâne în Ucraina, Psaki a explicat: "Nu pot face o evaluare asupra acestei situaţii. În acest moment, trupele ruse invadează un stat suveran şi continuă zilnic escaladarea crizei. Nu intenţionăm niciodată să excludem posibilitatea diplomaţiei, dar, acum, nu este momentul".
Săptămâna trecută, imediat după ce Rusia a atacat Ucraina, preşedintele Joseph Biden a declarat că nu intenţionează să mai discute curând cu Vladimir Putin. "Nu am planuri de a mai vorbi cu el. Agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei va ajunge să coste Rusia scump din punct de vedere economic şi strategic. Putin va fi izolat pe scena internaţională. Opţiunea lui Putin de a lansa un război total nejustificat asupra Ucrainei va lăsa Rusia mai slăbită, iar restul lumii va fi mai puternică", a avertizat liderul SUA.
SUA și Rusia au stabilit un canal de comunicații prin care cele două părți se pot notifica reciproc cu privire la orice potențiale operațiuni care ar putea fi în imediata apropiere, pentru a evita orice posibile greșeli de calcul în apropierea Ucrainei.
„Departamentul Apărării a stabilit recent o linie de comunicații cu Ministerul rus al Apărării, la 1 martie, în scopul prevenirii calculelor greșite, a incidentelor militare și a escaladării”, a declarat un înalt oficial american al apărării într-un comunicat. „Statele Unite păstrează o serie de canale pentru a discuta probleme critice de securitate cu rușii în timpul unei situații de urgență”.
Linia de comunicații este practic un schimb de numere de telefon între ambele părți pentru acces rapid. Partea SUA va fi coordonată din centrul de operațiuni al Comandamentului European al SUA din Stuttgart, Germania, în timp ce partea rusă va fi coordonată din Ministerul Apărării de la Moscova, a declarat un al doilea oficial înalt al apărării.
SUA doreau un canal de comunicații, deoarece trupele americane și ruse operează acum pe așa-numitul flanc estic, aproape de spațiul aerian al Ucrainei și Belarusului, unde forțele ruse se desfășoară și atacă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu