Război la CCR. Iohannis vs. Constantinescu

Apar reacții după sesizarea la CCR făcută de președintele Klaus Iohannis. 

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului consideră că, în aceste momente dificile pentru societate și pentru fiecare român în parte, angajarea într-o dezbatere asupra modului de interpretare a articolelor constituționale și a legii sale de înființare este nepotrivită.

În așteptarea deciziei Curții Constituționale privind sesizarea de neconstituționalitate înaintată de președintele Klaus Iohannis, ISACCL dezvoltă cu partenerii săi interni și internaționali un proiect care răspunde unei întrebări esențiale și își propune să ofere soluții pentru viitor: Cum va arăta lumea după pandemie?

La inaugurarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Heitor Gurgulino de Souza, președintele Academiei Mondiale de Artă și Știință, al cărui centru de excelență este institutul de la București, făcea o declarație de credință, care ne definește rolul și misiunea: Suntem aici pentru a extrage cunoașterea esențială pe care umanitatea a dobândit-o în trecut, astfel ca astăzi să putem înainta către viitor. Există alte instituții care prezervă trecutul, însă noi trebuie să creăm viitorul.

ISACCL, primul institut de studii avansate din România, funcționează pe baza unei legi speciale, care a fost adoptată în urma propunerilor unui Comitet de inițiativă și sprijin, format din personalități științifice prestigioase, foști președinți ai Academiei Române, rectori ai marilor universități, savanți cunoscuți pe plan european și mondial. Textul legii a fost dezbătut de trei ori în comisiile de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților, care au dat de fiecare dată aviz pozitiv, și a fost votat în plenul Senatului și al Camerei Deputaților cu o majoritate covârșitoare. Ultima modificare, prin OUG 66/2019, care fost votată de Senat la 14 octombrie 2019 și de Camera Deputaților în 25 februarie 2020, s-a făcut în urma recomandărilor Curții de Conturi, tocmai pentru a crea cât mai rapid un cadru legislativ clar și coerent, se precizează într-un comunicat.

ISACCL, alte precizări

ISACCL mai precizează: „Astăzi, 30 martie 2020, instituțiile media au publicat o știre potrivit căreia președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate asupra legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea și completarea Legii 117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, invocând mai multe articole din legea fundamentală.

În esență, sesizarea adresată CCR de către Președintele României privește procedura de legiferare a modificărilor aduse legii de înființare a ISACCL, respectiv faptul că aceasta s-a realizat prin ordonanță de urgență a Guvernului și nu printr-un proiect de lege.

Analizând însă procedura urmată în Parlament pentru adoptarea legii de aprobare a OUG în cauză, se poate constata fără dubiu că această lege, acum contestată la CCR, a urmat toți pașii prevăzuți în procedura de legiferare, așa cum s-ar fi procedat și dacă Guvernul ar fi inițiat un proiect de lege și nu o ordonanță de urgență pentru modificarea legii (inițiale) de înființare a ISACCL. Urgența a fost determinată de recomandările Curții de Conturi care, având în vedere că ISACCL este primul Institut de Studii Avansate din România, a solicitat completarea cadrului legislativ de funcționare a institutului.

Recent, la cererea Camerei Deputaților, în ședința Guvernului din 10 martie 2020, când au fost analizate proiectele de lege initiațe de guvernele anterioare, după obținerea avizelor Ministerelor de Finanțe, Educației și Muncii, Guvernul a decis susținerea proiectului de lege privind aprobarea OUG în discuție în forma adoptată de guvernul anterior.

Proiectul legii de aprobare a OUG a fost dezbătut și aprobat în comisiile de specialitate și apoi în plenul Senatului, fiind adoptat cu 58 voturi pentru, 10 voturi contra și 9 abțineri.

În Camera Deputaților proiectul de lege a fost adoptat cu 204 voturi pentru, 24 voturi contra și 3 abțineri.

Chiar dacă este criticat faptul că Senatul s-a pronunțat înaintea Camerei Deputaților și nu în ultimă instanță, în calitate de camera decizională, în fond Senatul a procedat constituțional, dezbătând proiectul de lege în comisii și în plen și a decis prin votul majorității membrilor săi, depășindu-se, ca și în cazul votului din Camera Deputaților, minimul de voturi prevăzut de Constituție pentru adoptarea unei legi organice.

Având în vedere că deciziile Colegiului Director al ISACCL sunt supuse aprobării prin vot de către Consiliul Științific din care fac parte, conform legii, președintele Academiei, rectorii universităților din București, Cluj și Iași și reprezentanții conducerii Academiei Mondiale de Artă și Știință, cu avizul Consiliului Consultativ din care fac parte personalități științifice de prestigiu în plan național și mondial titluri de presă de tipul ,,o lovitură pentru Emil Constantinescu sunt total neavenite. Nicio persoană din conducerea ISACCL nu este membru al vreunui partid politic și nici o persoană din Institut nu a făcut declarații politice, astfel că nu dorim atragerea Institutului nostru în dispute cu caracter politic sau social.

Considerăm că, în aceste momente dificile pentru societate și pentru fiecare român în parte, angajarea într-o dezbatere asupra modului de interpretare a articolelor constituționale și a legii de înființare a ISACCL este nepotrivită și vom aștepta, fără alte comentarii, decizia Curții Constituționale a României. Până atunci, pe lângă activitatea curentă, ne vom dedica misiunilor ISACCL, care prevăd cultura păcii prin educație, diplomația culturală și anticiparea evoluției societății globalizate.

Institutul este implicat în organizarea la București, în acest an, a unei mari conferințe academice internaționale dedicate responsabilității mediului academic pentru strategia de dezvoltare durabilă a unei lumi globalizate, aprobată de Academia Mondială de Artă și Știință și în colaborare cu academii și universități reprezentative pe plan mondial.

Într-o perioadă de grele încercări pentru umanitate, alături de partenerii săi interni și internaționali, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului dezvoltă un proiect de prevenție a potențialelor pericole globale și, totodată, un proiect pentru leadership, în care elita academică mondială este invitată să ofere răspunsuri și soluții pentru viitor: Cum va arăta lumea după pandemie? Acesta este modul nostru de a ne dovedi utilitatea și de a contribui la binele societății”, a transmis Colegiul Director ISACCL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel