Ioan-Aurel Pop, proiect amplu de Centenar

Universitatea Babes-Bolyai pregăteşte un amplu proiect dedicat Centenarului României. 

Proiectul vizează publicarea a opt volume cu documentele Marii Uniri, respectiv texte de sinteză istorică referitoare la acest moment important din trecutul ţării noastre.

Rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, miercuri, în cadrul vernisajului unei expoziţii dedicate Primului Război Mondial, că pentru moment mediul privat este mai activ în sprijinirea acestui tip de proiecte decât statul român. 

"Pregătim documentele Marii Uniri cu o echipă de mai tineri sau mai experimentaţi istorici, specialişti în istorie modernă şi contemporană, din această universitate. Două volume vor fi de sinteză istorică, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în plan naţional şi internaţional şi şase volume vor fi de documente. Nu avem încă sprijin financiar pentru această întreprindere aşa cum am dori noi, dar suntem convinşi că vom găsi. Până în acest moment mediul privat pare mai deschis decât autorităţile statului să ne sprijine, dar nu suntem disperaţi din acest punct de vedere", a declarat Ioan-Aurel Pop, potrivit Agerpres.

Rectorul UBB a subliniat că România trebuie să se alinieze celorlalte state europene în acest demers de rememorare a Primului Război Mondial, care pentru ţara noastră s-a încheiat cu crearea Marii Uniri, dar că în lipsa unui program coerent la nivel naţional universitatea din Cluj este pregătită să organizeze pe cont propriu unele proiecte. 

"Noi ne cam bâlbâim cu metodele, în ţara românească vreau să spun (...) dar se cuvine ca în aceste momente, cea mai mare universitate a ţării să îşi dea obolul la manifestările pe care toate popoarele din Europa, pentru că nu există popor în Europa care să nu fi simţit efectele Primului Război Mondial, le organizează cu metode proprii", a spus academicianul clujean. 

Proiectul editării celor opt volume dedicat documentelor Marii Uniri va fi coordonat de istoricul Ioan Bolovan, care este specialist în această perioadă a Primului Război Mondial. Acesta, care este şi preşedinte al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică, a amintit, la rândul său, că UBB a început încă din 2014 proiectele dedicate primei mari deflagraţii mondiale, asociindu-se astfel unei iniţiative a Guvernului. 

Nemulțumiri către stat

"Am o nemulţumire totuşi vizavi de felul în care autorităţile centrale ale statului român au tratat până acum această problemă, pentru că de la acea Hotărâre de Guvern nr. 44 din 2014 au trecut doi ani şi jumătate până când, în vara lui 2016 s-a înfiinţat o entitate care să coordoneze acţiunile pentru Centenar, entitate care din vara lui 2016 până în vara lui 2017, respectiv reorganizarea de guvern din iunie, nu a făcut încă mare lucru, deşi s-au solicitat prin prefecturi, prin Ministerul Educaţiei sau al Culturii, s-au solicitat propuneri pentru a fi selectate şi finanţate. A trecut un an. Universitatea a trimis multe, multe propuneri (...) şi n-am primit de un an şi mai bine niciun răspuns că proiectele sunt valide, nu sunt valide, au fost selectate sau nu ... Un sentiment de dezamăgire mă încearcă şi nu pot să mi-l reprim şi o voi spune pentru că poate va auzi cineva", a spus, la rândul său, prorectorul UBB. 

Acesta a amintit că în toate deplasările sale ca specialist în istoria Primului Război Mondial a văzut, în toată Europa, proiecte începute de mulţi ani, susţinute de stat şi în care sunt implicate echipe de zeci de cercetători. 

UBB a prezentat miercuri şi o broşură care cuprinde proiectele dedicate Primului Război Mondial şi Centenarului României în care universitatea a fost implicată. Printre ele se numără, alături de conferinţe naţionale şi internaţionale, precum şi expoziţii organizate direct de UBB şi participarea a zeci de cercetători la manifestări ştiinţifice, zeci de publicaţii, dar şi realizarea unui film de scurt metraj şi pregătirea unui alt proiect de film documentar. 

Pentru anul 2018, UBB are în plan organizarea a 30 de manifestări ştiinţifice, din care 20 interne şi 10 cu participări internaţionale, dar şi evenimente culturale şi sportive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel