Înființare Liceu Romano-Catolic Târgu Mureș. CCR, decizie la sesizarea PNL și PMP

Curtea Constituţională a României
Curtea Constituţională a României

CCR analizează miercuri sesizarea PNL şi PMP în legătură cu proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul CCR, pe ordinea de zi a şedinţei de plen de miercuri se află obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano - Catolic II Rákóczi Ferenc, obiecţie formulată de un număr de 50 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi 16 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară. 

Înființarea, ”vădit nelegală”

PNL şi PMP apreciază în sesizarea la CCR că adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este "vădit nelegală" şi subliniază că, în prezent, Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureş are competenţa şi posibilitatea să dispună reorganizarea oricăror unităţi de învăţământ preuniversitar de stat aflate pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale, cu respectarea tuturor garanţiilor prevăzute de lege.

[citeste si]

Parlamentarii PNL şi PMP arată că această lege este neconstituţională întrucât încalcă principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi principiul constituţional al autonomiei locale şi descentralizării prin faptul că, la nivel de principiu, reglementează o situaţie particulară, aflată în competenţa exclusivă a autorităţilor administraţiei publice locale.

”Precedent neconstituţional”

"Prin adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc se creează un precedent neconstituţional. Ori de câte ori o autoritate a administraţiei publice locale va respinge adoptarea unei hotărâri, din motive de oportunitate sau legalitate, sau va adopta o hotărâre, conform competenţelor sale legale şi decizionale, orice parlamentar nemulţumit va iniţia un proiect de lege pentru reglementarea situaţiei care îl nemulţumeşte şi va invoca pentru adoptarea unei legi reglementarea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc. La fel se va pune problema în situaţia anulării unei hotărâri a unei autorităţi a administraţiei publice locale de către instanţa de contencios administrativ", se precizează în sesizare.

Semnatarii sesizării susţin că prin iniţierea în Parlament a acestui proiect de lege instituţia legiuitoare se subroghează în sfera de competenţă a unei autorităţi a administraţiei publice locale.

Ei solicită CCR să aibă în vedere faptul că, prin actul normativ atacat, a fost grav încălcat principiul subsidiarităţii.

PNL şi PMP precizează că acest act normativ încalcă principiul constituţional al obligativităţii caracterului normativ al legii şi principiul nediscriminării şi al egalităţii în drepturi a cetăţenilor.

”Vă solicităm să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este neconstituţională, întrucât încalcă prevederile art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) şi (2) din Constituţie”, conchid parlamentarii PNL și PMP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel