EXCLUSIV  Înălțarea Domnului. Informații NEȘTIUTE. Legătura cu o altă sărbătoare împărătească

Înălțarea Domnului
Înălțarea Domnului

Scriitorul Dan Ciachir a vorbit pentru DCNews despre importanța marii sărbători a Înălțării Domnului. Sărbătoarea, cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas este celebrată anul acesta pe data de 25 mai.

 

Înălţarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paşti.

”Aceste 40 de zile au prilejuit un motiv de mare sărbătoare. Dacă până acum oamenii s-au salutat cu ”Hristos a înviat”, iar răspunsul a fost ”Adevărat a înviat”, ei vor spune "Hristos S-a înălţat!" şi își răspund cu "Adevărat S-a înălţat!". În perioada aceasta de 40 de zile cât a stat pe pământ, Hristos cel Înviat, cu trupul său cel transfigurat, a fost văzut de peste 500 de frați, ceea ce la populațiile de atunci înseamna foarte mult.”, a povestit scriitorul pentru DCNews.

”Această sărbătoare este strâns legată de Pogorârea Sfântului Duh pentru că peste 10 zile va avea loc Pogorârea care este și momentul instituirii bisericii și al îmbrăcării apostolilor pentru încercările ce vor urma.”, ne-a mai mărturisit acesta.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile rememorează şi actualizează în fiecare an trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh peste Apostolii Mântuitorului adunaţi în Ierusalim.

Pogorârea Sfântului Duh alături de sărbătoarea Paştilor şi de ziua Duminicii, acest praznic împărătesc este una dintre cele mai vechi sărbători creştine.

Înălțarea la cer a Lui Hristos Cel Înviat este un mare prilej de bucurie, ne povestește scriitorul Dan Ciachir care reamintește de un citat din Sfântul Ioan Gură de Aur: ”Căci dacă nu înviază trupul nu înviază omul, căci omul nu este numai suflet ci suflet și trup, așadar dacă înviază numai sufletul, omul e pe jumătate și nu întreg. De altfel, în mod propriu nu se poate vorbi de învierea sufletului căci înviază numai ceea ce a căzut și s-a descompus și nu se descompune sufletul ci trupul.”

”Dumnezeu și-a asumat firea omenească și noi oamenii am trimis un mesager al nostru prin Hristos care e Dumnezeu și om adevărat.”, a mai spus scriitorul pentru DCNews.

Tradiții de Înălțarea Domnului:

În unele localităţi din Transilvania şi din Argeş, fetele şi flăcăii merg noaptea, în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului în alunişuri, să culeagă flori de alun, care înfloresc şi se scutură în zorii aceleiaşi zile.

Se spune că aceste flori au puteri magice şi trebuie păstrate alături de busuiocul sfinţit la Bobotează. Împlinirea ritualului aduce sporul în gospodărie, menţine armonia şi dragostea în familiile care păstrează aceste obiceiuri.

Pentru sporul casei, în numeroase zone din ţară gospodinele prepară păsat fiert în lapte dulce.
 
Păsatul este mălaiul măcinat mai mare care se fierbe în apă, cu puţină sare şi cu vanilie. După de a fiert, se adaugă lapte şi preparatul este lăsat să mai clocotească circa trei minute.
 
Când se mai răceşte, păsatul fiert în lapte, specific praznicului, se toarnă în căniţe, care se împart copiilor şi săracilor.
 
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel