Ministrul german de Externe a confirmat disponibilitatea Germaniei de a deveni un garant al securității Ucrainei.
Ministrul german de externe Annalena Burbock a confirmat miercuri disponibilitatea Germaniei de a oferi garanții de securitate pentru Ucraina după încheierea războiului, a informat miercuri Handelsblatt, scrie Interfax.
Anterior, presa germană a raportat că cancelarul german Olaf Scholz a declarat, într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, că Berlinul este pregătit, dacă este necesar, să acționeze ca un garant al securității pentru Ucraina.
”Dacă sunt necesare garanții, atunci Germania va participa (la acest proces n.r.) și va oferi aceste garanții”, a spus Burbock, la rândul său, citează Handelsblatt.
Ea a subliniat că Berlinul sprijină pe deplin Ucraina în situația actuală, adăugând că ”acest lucru se aplică și negocierilor de pace”.
În același timp, Burbock a menționat că, în opinia sa, partea rusă și cea ucraineană sunt încă departe de a avea progres real în procesul de negociere și că percepțiile părților asupra garanțiilor de securitate și neutralității diferă.
Reamintim că în cadrul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina de la Istanbul, negociatorii ucraineni au declarat că cer un acord internațional în baza căruia alte țări să servească drept garanți ai securității Ucrainei.
”Vrem un mecanism internațional de garanții de securitate în care țările garante să acționeze într-un mod similar cu articolul numărul cinci al NATO – și chiar mai ferm”, a declarat David Arakhamia, un negociator ucrainean, reporterilor, după discuțiile cu o delegație rusă.
Astfel, unul dintre principalele subiecte abordate în cadrul negocierilor a fost proclamarea Ucrainei ca stat neutru sub garanții juridice internaționale în vederea implementării unui statut non-bloc și non-nuclear. Posibile state garante: Rusia, Marea Britanie, China, SUA, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel. De asemenea, alte state vor putea adera la tratat. Garanțiile internaționale ale securității Ucrainei conform acordului nu se vor aplica Crimeei, Sevastopolului și anumitor zone din Donbas. Părțile vor trebui să definească limitele acestor zone sau să convină că fiecare dintre părți le înțelege în felul său. Lista celorlalte propuneri trimise de Ucraina Rusiei pentru încetarea războiului, le poți citi AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu