Şeful Direcţiei Planificare Strategică din Statul Major al Apărării, generalul de brigadă Iulian Berdilă, a precizat, joi, că este încrezător că tinerii români vor fi capabili să preia nivelul superior al Armatei Române, pe care să îl ducă mai departe.
Generalul a fost prezent la Universitatea Oradea, pentru campania de informare publică #WeAreNATO, organizată prin Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT din Oradea. 'Sper din tot sufletul ca generaţia tânără să preia nivelul, aş spune eu, superior la care Armata României a ajuns astăzi, cu participările în teatrele de operaţiuni, dezvoltarea capabilităţilor majore, cu modul în care vine în sprijinul cetăţeanului astăzi, şi s-o ducă mai departe, să o ridice la un nivel de profesionalism pe care, aş spune eu, ei trebuie să-l înţeleagă, pornind de la ceea ce vom spune astăzi, trebuie să o dezvolte pe mai departe. Noile tehnologii din domeniul securităţii, ca să dau doar un exemplu, cer competenţe avansate, studiu aprofundat. Şi aş spune eu că tinerii români au ceva în această natură românească, în acest construct românesc, au anumite înclinaţii cu care s-au născut şi acesta este un lucru de apreciat', a declarat generalul Iulian Berdie.
Exerciţiu de diplomaţie publică
El a mai subliniat că NATO reprezintă cea mai importantă garanţie de securitate pe care România a avut-o vreodată şi că, în Anul Centenarului, responsabilităţile Armatei României sunt cu atât mai pline de simbolism şi de datorie faţă de generaţia tânără. Lectorul universitar dr. Dorin Dolghi, de la Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii Oradea, a menţionat că evenimentul #WeAreNATO se încadrează într-un exerciţiu de diplomaţie publică. 'De fapt această campanie şi evenimentul de azi se încadrează într-un exerciţiu de diplomaţie publică, unde componenta de comunicare strategică vine să completeze ceea ce tinerii de azi acumulează ca şi cunoştinţe sau percep ca şi securitate în şcoală sau în universitate. Noi venim prin acest exerciţiu să le demonstrăm că există această capacitate de cooperare civil-militară tocmai pentru dezvoltarea gradului şi a culturii de securitate în rândul tinerilor', a spus Dorin Dolghi. Evenimentul de informare publică #WeAreNATO a avut loc în Aula Magna a universităţii orădene şi a oferit studenţilor mai multe prezentări susţinute de invitaţi privind mecanismele politico-militare de funcţionare ale NATO, gestionarea capabilităţilor militare în cadrul operaţiilor şi exerciţiilor comune, precum şi elemente concrete ce ţin de evoluţia şi contribuţia României în cadrul Alianţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News