Gafă sau strategie DNA în dosarul anti-Dragnea. Se așteaptă publicarea documentelor secrete în presă

deagnea
deagnea

Dosarul secretelor de stat, îndreptat de procurorii DNA împotriva vicepremierului Dragnea, a explodat încă de la prima înfățișare în Instanță.  O gafă copilărească a DNA aruncă în aer credibilitatea instituției, dar nu poate fi exclusă varianta în care ”greșeala” este, de fapt, o strategie a procurorilor. La prima vedere, neglijența  în administrarea probelor poate arăta o comandă politică (procurorii știu că probele nu sunt relevante, iar decizia nu se va lua pe baza acestora). O altă ipoteză ia, însă,  în calcul intenția de compromitere a lui Liviu Dragnea, odată ce nu poate fi inculpat și apoi demis. Procurorii au adus în instanță documentele ”secrete” despre companii aflate în relație cu Dragnea, fără protecție ORNISS. Astfel, presa portocalie poate să le preia și să strice imaginea vicepremierului.

Secretele, furate de un polițist de la DNA

În data de 21 mai, s-a judecat o cerere a fostului secretar de stat Valentin Preda, împotriva ordonanței date de procurorul Marin Nicolae, de interzicere a părăsirii localității. Preda a fost reținut de procurori pentru că a primit de la un polițist DNA un aparat foto pe care s-ar fi aflat secrete de stat, copiate din dosarele DNA. Procurorii susțin că Preda trebuia să i le dea lui Liviu Dragnea. Preda nu a deschis aparatul foto, l-a lăsat o noapte întreagă în mașină, unde acesta se afla și în momentul când a plecat, fără cameră, la o întâlnire cu Dragnea.

Chiar dacă nu au putut proba că Preda știa ce se află pe card, procurorii l-au reținut, construind un dosar centrat pe dezvăluirea secretelor de stat. Secrete ”furate” de un polițist DNA, colaborator al procurorului de caz, din dosarele acestuia. Care polițist, acuzat inclusiv într-un alt dosar de integritate, este liber să lucreze, în continuare, la DNA.

Procurorii dezvăluie”secretele de stat”

Rețineți, dosarul anti-Dragnea este centrat pe acuzația de atentat la siguranța națională, realizat prin furtul unor secrete de stat. Surpriză, scrie luju.ro, la prima înfățișare în instanță, Crenguța Dascălu, avocata lui Valentin Preda, a semnalat judecătoarei Raluca Moroșanu că la filele 81 – 84 ale dosarului adus de către DNA la instanță se află documente clasificate ca secrete de stat. Și nu e prima dată când se procedează așa. Secretele pentru care DNA a declanșat toată tevatura sunt prezentate de DNA persoanelor care nu au certificat ORNISS, ba mai mult, sunt prezentate într-o ședință publică, la care au acces oricine dorește, arată luju.ro.

Gafa DNA este atât de mare încât avocata a solicitat copie după consemnările din caietul grefierului și înregistrarea audio a ședinței. Pe de o parte, celor aflați în sală nu le venea să creadă că DNA a gafat copilărește. Pe de alta, avocații vor să poată proba fără putință de tăgadă că DNA nu protejează documentele ”secrete”  în jurul cărora a construit cazul.  

Ipoteza ”stenograme, pe surse”

O ipoteză care ar putea fi luată în calcul este că procurorii își dau seama că nu au nicio șansă de câștig, că nu pot proba ”făcătura”. Tot ce pot mai pot îndeplini este compromiterea imaginii lui Dragnea. Ca urmare, documentele ”secrete” trebuie să ajungă în presă, mai ales că, din informațiile obținute ”pe surse”,  se referă la companii care au afaceri cu instituțiile conduse de Liviu Dragnea. Dacă în regimul Băsescu astfel de materiale erau transmise pe mail jurnaliștilor, o decizie CEDO împotriva României îi sancționează pe cei care facilitează ”scurgeri” din dosar.  Documentele ”secrete” ar putea fi plimbate prin instanțe pentru a crește numărul celor care le-au văzut, și a dilua responsabilitatea procurorilor, atunci când vor fi publicate. Unii experți consultați de luju.ro susțin că aceste acte nici nu pot fi considerate probe pe fondul cauzei, ci pot constitui cel mult corpuri delicte. Astfel, documentele nu ar fi trebuit duse în instanță în acest moment, iar la judecarea pe fond puteau avea acces la ele doar persoane cu aviz ORNISS, conform legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel