Franța nu recunoaște statul palestinian pentru că încă nu sunt îndeplinite anumite condiții. Declarația ministrului francez de Externe

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află mai multe despre decizia Franței de a nu recunoaște statul palestinian.

Condițiile pentru a recunoaște oficial Palestina ca stat nu au fost încă îndeplinite, a declarat miercuri ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, după ce un grup de alte state europene au anunțat un astfel de demers în speranța că acest lucru va contribui la aducerea păcii în regiune, conform Reuters.

„Nu este vorba doar de o chestiune simbolică sau de o chestiune de poziționare politică, ci de un instrument diplomatic în slujba soluției celor două state care trăiesc alături în pace și securitate”, a declarat Sejourne într-un comunicat, adăugând: „Franța nu consideră că sunt încă îndeplinite condițiile pentru ca această decizie să aibă un impact real asupra acestui proces”.

Irlanda, Spania și Norvegia au anunțat miercuri că vor recunoaște un stat palestinian pe data de 28 mai, spunând că speră ca și alte țări occidentale să le urmeze exemplul, ceea ce a determinat Israelul să își recheme ambasadorii.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că această decizie are ca scop accelerarea eforturilor de a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

„Sperăm că recunoașterea noastră și motivele noastre contribuie la convingerea altor țări occidentale să urmeze această cale deoarece cu cât suntem mai mulți, cu atât mai multă forță vom avea pentru a impune o încetare a focului, pentru a obține eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, pentru a relansa procesul politic care poate duce la un acord de pace”, a declarat Sanchez într-un discurs rostit în fața camerei inferioare a țării.

Dreptul Israelului de a exista „în siguranță și în pace cu vecinii săi”, recunoscut de Irlanda

Premierul Irlandei, Simon Harris, a anunțat decizia în cadrul unei conferințe de presă la Dublin. El a adăugat că Irlanda a recunoscut fără echivoc dreptul Israelului de a exista „în siguranță și în pace cu vecinii săi” și a cerut ca toți ostaticii din Gaza să fie returnați imediat.

La Oslo, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că singura soluție politică posibilă între israelieni și palestinieni este: „Două state care să trăiască unul lângă altul în pace și securitate”.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a ordonat întoarcerea imediată a ambasadorilor israelieni din cele trei țări pentru consultări și a avertizat asupra unor noi „consecințe grave”.

„Trimit astăzi un mesaj clar: Israelul nu se va complace în fața celor care îi subminează suveranitatea și îi pun în pericol securitatea”, a declarat Katz.

Autoritatea Palestiniană a salutat decizia.

Aproximativ 144 din cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite recunosc Palestina ca stat, inclusiv majoritatea statelor din sudul lumii, Rusia, China și India. Însă doar câteva dintre cele 27 de state membre ale UE au făcut acest lucru până în prezent, majoritatea foste țări comuniste, precum Suedia și Cipru.

Marea Britanie, Australia și Malta au indicat în ultimele luni că ar putea urma în curând acest exemplu.

Recunoașterea unui stat palestinian se opune încă, deocamdată, celui mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite, care au puterea de a se opune prin veto în cadrul Națiunilor Unite și au făcut acest lucru luna trecută.

Washingtonul afirmă că este în favoarea unui stat palestinian în cele din urmă, dar numai ca rezultat al negocierilor cu Israelul, o poziție pe care o împărtășește cu puterile europene, inclusiv Franța și Germania. Nu au avut loc negocieri privind crearea unui stat palestinian de la eșecul ultimei runde de discuții, în urmă cu un deceniu.

Israelul a lansat războiul în Gaza ca răspuns la un atac al grupării Hamas din 7 octombrie, în care luptătorii au ucis 1200 de persoane și au luat peste 250 de ostatici, conform calculelor israeliene. Operațiunile Israelului în enclavă au ucis peste 35.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Poziția Israelului cu privire la recunoașterea statului palestinian

Israelul spune că recunoașterea statului palestinian acum ar recompensa efectiv Hamas pentru atacurile sale.

Spania și aliații săi au petrecut luni de zile făcând lobby pe lângă națiunile europene, inclusiv Franța, Portugalia, Belgia și Slovenia, pentru a obține sprijin pentru recunoașterea unui stat palestinian.

Eamon Ryan, șeful unuia dintre cele trei partide de coaliție ale guvernului irlandez, a declarat pentru postul de radio RTE că Irlanda are deja un ambasador palestinian, iar recunoașterea „schimbă natura ambasadei pe care Palestina o are în statul nostru... pentru a-i acorda drepturi diplomatice depline și acreditare, iar acest lucru se va întâmpla destul de repede”.

El a declarat că recunoașterea a fost programată pentru a sprijini eforturile depuse de țări precum Iordania, Egipt și Arabia Saudită pentru a obține o încetare a focului și un acord de pace mai amplu.

Ministerul de Externe al Israelului a declarat că îi va mustra pe ambasadorii irlandez, spaniol și norvegian și le va arăta o înregistrare video cu femei ostatice ținute în captivitate de Hamas.

Palestinienii doresc să obțină statutul de stat în Cisiordania și Fâșia Gaza, ocupate de Israel, cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel