Forţele armate ucrainene folosesc o mitralieră veche de 100 de ani în războiul cu Rusia. Care este motivul

Fotografie creată de Cristian Benavides, de la Pexels
Fotografie creată de Cristian Benavides, de la Pexels

Militarii ucraineni se apără de forţele invadatoare ale Rusiei cu un tip de mitralieră care a intrat în uz atunci când Ucraina era parte din Imperiul Ţarist, adică acum mai bine de 100 de ani. 

Este vorba despre mitraliera Maxim M1910, care cântăreşte 68 kg şi are un scut blindat, dar şi două roţi care îi permit să fie tractată de un vehicul sau să fie manevrată uşor de echipajul de trageri. Media de la Kremling ironizează armata ucraineană pentru că le foloseşte şi spune că motivul este lipsa unor echipamente moderne. Adevărul, însă, este mai complex de atât, scrie The Economist. 

Aşa cum sugerează şi numele, arma a fost introdusă în 1910 şi este o versiune rusească a primei mitraliere automate, patentată de Hiram Maxim, un inventator americano-britanic, în 1883. Mitralierele Gatling, precursoarele acesteia, aveau şase ţevi care trebuiau să fie rotite manual. În designul lui Maxim, reculul de la gloanţele trase ajută la încărcarea următorului glonte pe ţeavă. 

Ce face M1910 o armă mai bună decât mitralierele moderne

 

Astfel, cu un singur deget pot fi trase zeci de gloanţe spre inamici. O ţeavă răcită cu apă îi permite mitralierei să tragă pentru perioade îndelungate. Mitralierele Maxim au fost un instrument eficient de teorare la finalul imperialismului de secolul 19, permiţând ţărilor mai mici din Europa să îşi învingă inamicii. Arma a revoluţionat războiul dintre statele europene. 

Mitralierele moderne care folosesc aceeaşi muniţie de 7,62 mm ca M1910 sunt mult mai uşoare şi mai uşor de cărat. Spre exemplu, PKM-ul rusesc cântăreşte doar o cincime din greutatea mitralierei Maxim. Cu toate astea, lor le lipseşte răcirea cu apă, astfel că tirul continuu timp de un minut poate duce la deformarea ţevii sau la "coacerea armei", ceea ce ar duce la trageri fără ca trăgaciul să fie acţionat. 

Câte M1910 au ucrainenii

 

Un audit din 2012 a arătat că Ucraina avea 35.000 de astfel de mitraliere în depozit, toate fabricate între 1920 şi 1950. 

Doar câteva M1910 au fost folosite de la începutul războiului din Ucraina, dar acestea se pare că s-au dovedit extrem de eficiente în poziţii defensive fixe sau în fortificaţii. Eficienţa nu ar veni doar din faptul că pot fi răcite mai uşor, ci şi pentru că stau la loc fix, astfel fiind mai uşor de ţintit cu ele. 

Un soldat ucrainean intervievat în 2016 spunea că M1910 poate trage extrem de precis la o distanţă de până la 1 km, eficient la 3 km şi că nu ar schimba-o cu nicio armă modernă. 

Ruşii ar putea avea dreptate, însă, dintr-un punct de vedere. Încercarea Ucrainei de a dezvolta propria versiune a PKM-ului în 2011 nu a fost un succes. Trupele ucrainene au raportat probleme majore cu Mayak KM, aşa cum se numeşte, inclusiv cu faptul că nu puteau trage spre ţinte aflate la mai puţin de 400 m distanţă, din cauză unei probleme tehnice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel