EXCLUSIV  Fake news cu soluţii miraculoase împotriva Covid-19. Antonia Matei: Oamenii nu au ştiut ce să creadă

Foto: cottonbro - Pexels
Foto: cottonbro - Pexels

Lector univ. dr. Antonia Matei, Departamentul de Jurnalism, FJSC a vorbit, la DC News, despre informaţiile false, despre fake news-urile care au circulat de la începutul pandemiei de coronavirus despre medicamente şi soluţii miraculoase pentru vindecarea de Covid-19. 

Jurnalistul Val Vâlcu a punctat faptul că pandemia de coronavirus a adus cu ea şi o serie de fake news-uri despre medicamente care se spunea că ar fi dăunătoare pentru cei infectaţi şi, pe de altă parte, de soluţii "miraculoase" pentru vindecarea de Covid-19. Şi unele şi altele s-au dovedit a fi, într-un final, false. 

“Să nu uităm că francezii au lansat celebrul fake news cu Nurofenul, că ar face rău în Covid. Nici poveste, era exact pe dos, era la fel de bun ca şi paracetamolul sau alte produse similare, dar s-a întâmplat în acea perioadă când lumea era speriată şi credea orice. Şi în partea opusă au fost lansate tot felul de soluţii, în ghilimele miraculoase, medicamente antiparaziţi care au fost intens promovate”, a amintit, în cadrul emisiunii, Val Vâlcu.

“Asta este foarte important de subliniat şi se arată în manual: că oamenii nu comunică doar cu mintea ci şi foarte mult cu inima, mai ales în momentele astea. Deci partea emoţională este şi a fost foarte importantă mai ales în pandemie, atunci când ne-am lovit de lucruri necunoscute, oamenii nu au ştiut ce să creadă şi comunicarea, partea de comunicare emoţională a contat foarte mult. Iar multe dintre informaţiile false, pe partea asta emoţională au mers foarte mult”, a subliniat lector univ. dr. Antonia Matei în interviul acordat DC News.

Manual anti FAKE NEWS

Dialogul a avut loc în cadrul unei emisiuni în care a fost prezentat manualul UNESCO, „Jurnalism, fake news & dezinformare”, care este acum disponibil gratuit, online, în 24 de limbi, inclusiv limba română.

O echipă de 50 de studenți și șapte cadre didactice de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București (FJSC, UB) a tradus în limba română unul dintre cele mai cunoscute publicații la nivel mondial împotriva dezinformării.  Manualul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a fost lansat vineri, 14 mai, într-un eveniment online la care a participat, ca invitat special, doamna Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel