EXCLUSIV  Europe CARES. Demers în premieră la nivelul UE. Turza: A luat naștere în România!

Foto Facebook
Foto Facebook

Pe 11 ianuarie 2019, se va lansa prima Inițiativă Civică la nivelul Uniunii Europene, intitulată Europe CARES. România are un rol major.

Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), și mamă a unei fetițe cu Sindromul Down, scrie despre proiectul care a unit părinți din șapte state membre UE. „Puține sunt momentele în care am trăit o asemenea emoție: la capătul unui îndelung efort, pot să vă invit să fim împreună la un moment care va rămâne în istoria dizabilității la nivel european - prima inițiativă civică europeană pentru educație incluzivă. Am adus laolaltă părinți din 7 state ale UE și solicităm Comisiei Europene o lege europeană (DIRECTIVĂ) pentru Educația Persoanelor cu Dizabilități prin mecanismul EU Citizens' Initiative. Aceasta vizează o reglementare unitară a educației incluzive în spațiul european pentru a asigura existența unui set de standarde minime și principii, care să ghideze implementarea la nivelul Statelor Membre pentru a evita derapajele și diferitele forme de excluziune”, a transmis președintele CEDCD. 

„Demersul a presupus un amplu efort de argumentare, justificare și redactare, pe care sperăm că aceeași Comisie Europeană îl va înainta Parlamentului European. Este începutul unui demers mai amplu și în premieră la nivel UE, însă ne bucurăm că el a luat naștere la firul ierbii în România”, mai spune Mădălina Turza.

În urmă cu aproape zece ani, a înființat Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, „când mi-am dat seama că, în România, nu au niciun fel de soluție pentru copilul meu". Într-un interviu acordat DCNews, Mădălina Turza a vorbit despre cel mai greu moment pe care a fost nevoită să-l gestioneze: „În 2013-2014, am încercat, printr-un efort colosal, cu părinți din România să ducem în Parlament prima lege pentru drepturile copiilor cu dizabilități. Am reușit să scriem acea lege. Apoi am reușit să o introducem în Parlament, adică să și-o asume 20-30 de deputați și senatori de la vremea respectivă. A intrat ca proiect de lege în Parlament. Din acel moment, s-a declanșat o campanie furibundă. A fost un moment tare greu. Am primit sute de telefoane de amenințări, sindicaliștii mi-au vandalizat mașina și mi-au scris handicapații la școala specială, primeam mesaje oribile".

„Nu au voce. Ei nu ies în stradă, nu țipă, nu votează”

„Copiii aceștia nu au voce. Ei nu ies în stradă, nu țipă, nu votează. Părinții sunt atât de obosiți și amărâți. Și ajungem să ne plângem că avem o țară de asistați. Păi dacă tu nu investești în acești copii, e normal ca după să găsești o soluție. Că le dai 300 lei pe lună când devin adulți și rămân tot pe umerii unei familii bătrâne și bolnave - asta nu este o soluție! Copii cu aceleași tipuri de dizabilități din România în alte țări, la maturitate, lucrează, au o viață socială, se căsătoresc. Sunt oameni care dau înapoi comunității și societății. La noi nu se întâmplă lucrul acesta", declarase, pentru DCNews, Mădălina Turza.

VEZI ȘI: Mădălina Turza (CEDCD), interviu. Povestea Clarei. Protestul la care toți românii ar trebui să fie în stradă

VEZI ȘI: Se întâmplă de la 1 ianuarie 2019. Desfășurare de forțe fără precedent și o șansă istorică pentru România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel