EURO 2020. Germania - Ungaria, rezultat final

EURO 2020. Germania - Ungaria, rezultat final
EURO 2020. Germania - Ungaria, rezultat final

Echipa de fotbal a Germaniei s-a calificat în optimile de finală ale turneului final EURO 2020, după ce a remizat cu selecţionata Ungariei, scor 2-2 (1-2), în meciul ce a avut loc miercuri seara, pe Fussball Arena din Munchen, în Grupa F a competiţiei.

Golurile au fost marcate de Szalai, în minutul 11, respectiv Schafer, în minutul 68, pentru Ungaria. Havertz, în minutul 66, și Goretzka, în minutul 84, au înscris pentru Germania.

Amintim faptul că premierul maghiar Viktor Orban nu a fost prezent la meci. Conform BBC, la câteva ore înainte ca Ungaria să viziteze Munchen pentru a înfrunta Germania în ultimul meci din „grupa morții” în care se mai află Franța și Portugalia, premierul maghiar Viktor Orban și-a anulat planurile, spun surse germane. Anterior, Germania și alte 13 state membre ale Uniunii Europene au condamnat o lege a ungurilor care interzice afișarea homosexualității persoanelor minore.        

UEFA, criticată că nu a permis orașului bavarez să arate curcubeul pe arena de fotbal

                                           

Organizația care reglementează fotbalul european, UEFA, a fost criticată că nu a permis orașului Munchen să arate culorile LGBT prin intermediul iluminării Allianz Arena. Aceștia au transmis că cererea de a afișa ROGVAIV-ul nu poate fi satisfăcută din cauza contextului politic din Ungaria.

Astfel, într-o situație extrem de tensionată, DPA a anunțat că Orban și-a anulat vizita oficială din Munchen și va merge în schimb la Bruxelles, unde va începe joi un summit al liderilor Uniunii Europene. Nu a existat încă o confirmare oficială din partea purtătorului de cuvânt al premierului maghiar, care a zis: „Nu trebuie să dăm informații acum, ca înainte, în legătură cu programul privat al premierului”.

De ce a refuzat UEFA cererea nemților de a ilumina stadionul în culorile curcubeului?

UEFA a refuzat cererea de a colora stadionul cu simbolul LGBT, insistând că este „o organizație neutră din punct de vedere al religiei și al politicii”. Ulterior, organizația a adăugat un curcubeu în jurul logoului său oficial și a spus că cererea Munchen-ului a fost una politică, însă simbolul în sine nu.

Refuzul UEFA a fost caracterizat drept „rușinos” de primarul orașului bavarez, Dieter Reiter, în timp ce liderul partidului Verde, Annalena Baerbock, a spus că Germania ar trebui să afișeze în întreaga țară simbolul LGBT pentru „a lansa un mesaj puternic de diversitate”.  

Ce a declarat Szijjarto

Ungaria a catalogat marţi drept o decizie bună a UEFA respingerea propunerii ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului (specifice comunităţii LGBT) la meciul dintre Germania şi Ungaria de miercuri, scrie AFP, care-l citează pe ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

Slavă Domnului că liderii fotbalului european au dat dovadă de bun simţ (...) neparticipând la ceea ce ar fi fost o provocare politică împotriva Ungariei, a reacţionat ministrul Szijjarto.

Declaraţia ministrului ungar de Externe a fost făcută înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE programată la Luxembourg. Cu o zi înainte, el considerase periculos să fie amestecate sportul şi politica.

Intenţia anunţată de primarul social-democrat al Munchen-ului, Dieter Reiter, şi care aştepta aprobarea UEFA era menită să arate solidaritatea faţă de comunitatea LGBT din Ungaria, după ce parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care interzice propaganda homosexuală în şcoli şi în rândul minorilor, act normativ criticat de ONG-uri şi de partide ungare progresiste din opoziţie.

Consider că este foarte dăunător şi periculos atunci când cineva încearcă să amestece politica cu sportul. Au existat unele încercări de acest fel în în istoria lumii şi ele au sfârşit foarte rău, declara Peter Szijjarto.

Toată lumea îşi dă seama că despre aceasta este vorba, noi în Ungaria am adoptat o lege pentru a proteja copiii ungari şi există un protest împotriva ei în Europa Occidentală, pe care ei încearcă să-l exprime şi prin aducerea politicii la un eveniment sportiv, spunea oficialul ungar. Cred că aceasta face mult rău, experienţa istoriei arată că este un lucru greşit, şi cred că germanii ştiu asta, ei cu siguranţă îl ştiu foarte bine, puncta Szijjarto.

Şi premierul ungar Viktor Orban a avut cu două săptămâni în urmă o reacţie faţă de o altă controversă politico-sportivă, după ce spectatorii ungari au reacţionat cu huiduieli faţă de gestul selecţionatei irlandeze de fotbal de a îngenunchea împotriva rasismului înaintea unui meci amical desfăşurat la Budapesta.

Ungurii îngenunchează în trei situaţii: în faţa lui Dumnezeu, în faţa Patriei şi când cer în căsătorie, a explicat premierul ungar, adăugând că acest gest de a îngenunchea ca protest antirasist nu este înţeles în Ungaria şi în opinia sa nu-şi are locul la un eveniment sportiv, el răspândindu-se în ţările care au un trecut sclavagist şi duc această povară morală.

VEZI ȘI Ungaria cere să nu se amestece politica cu sportul, răspunzând intenţiei de a se ilumina cu drapelul LGBT stadionul partidei Germania-Ungaria de la EURO 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel