Eliminare 102 taxe. CCR reia dezbaterea sesizării lui Iohannis

Curtea Constituţională a României va relua astăzi, 16 decembrie, dezbaterea sesizării Preşedintelui României, Klaus Iohannis în cazul legii privind eliminarea unor taxe şi tarife. Totodată, în sesizare sunt cerute modificarea şi completarea unor acte normative.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat, la finalul şedinţei de miercuri, că dezbaterile în acest caz au fost amânate pentru aprofundarea analizării dosarului. Întrebat dacă se poate vorbi şi despre o presiune politică, Dorneanu a spus: 'În niciun caz, în niciunul din cazurile acestea nu putem vorbi de presiune politică. Singura presiune pe care ne-o facem noi nouă este ca în cazul taxelor şi impozitelor să ne pronunţăm cât mai repede pentru a putea fi avută în vedere decizia noastră la analizarea bugetului', informează Agerpres.

În urmă cu o lună, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR sesizarea de neconstituţionalitate asupra acestei legi. Șeful statului subliniază, în sesizarea transmisă CCR, că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de persoanele fizice şi juridice pentru anumite servicii prestate de autorităţi şi instituţii publice, însă arată că prin conţinutul său normativ, precum şi din analiza modului în care a fost adoptată încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, la raporturile Parlamentului cu Guvernul, la rolul Executivului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

Şeful statului adaugă, în cererea de reexaminare, că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

TAXA RADIO-TV

În ceea ce priveşte taxa radio-tv, el indică faptul că 'neconcordanţa dispoziţiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor SRR şi SRTv şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune'.

TIMBRUL DE MEDIU

Iohannis subliniază că prin eliminarea timbrului de mediu sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile, astfel că se impunea, pe de o parte, identificarea măsurilor compensatorii necesare respectării angajamentelor asumate şi, pe de altă parte, identificarea unei măsuri de descurajare a poluării.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel