Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu, aceasta era titulatura ”Tovarășei”. La 100 de ani de la nașterea soției lui Nicolae Ceaușescu, colonelul Mihai Bartoș a povestit, într-un interviu pentru DC NEWS, un episod istoric, petrecut în Casa Poporului, aflată la acel moment în construcție. Cei doi stăteau în balconul Cabinetului 2.
Elena Ceauşescu a fost aleasă membru al Academiei Române în 1974. A fost ultimul membru acceptat până la Revoluţie. Istoricul Lucian Boia scrie în cartea "România, ţara de frontieră a Europei" că "studiile Elenei Ceauşescu se rezumă la clasele primare. Avea să devină însă inginer chimist, doctor în chimie şi, în sfârşit, academician.
În faza ei de maximă ascenţiune intelectuală, numele i se pronunţa invariabil: «Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu». Elena Ceauşescu a ajuns numărul doi din partid. Primei doamne i-au revenit politica de cadre, ştiinţa, tehnologia şi cultura".
Multă lume se întreabă ce s-a întâmplat cu această onoare acordată „savantei de renume mondial". Un statut al Academiei Române precizează că sunt excluşi toţi acei membri care au suferit condamnări penale. Astfel, Elena Ceauşescu a fost exclusă post-mortem, în prima şedinţă a Academiei din anul 1990.
Momentul în care a decis unde va fi construită clădirea Academiei Românie
Colonelul Mihai Bartoș își amintește că Elena Ceaușescu l-a chemat pe balconul Cabinetului 2 pentru a-i arăta zona de vis-a-vis de Casa Poporului, pe care la momentul respectiv se aflau mai multe case vechi.
"Într-o zi mă cheamă și-mi spune: Colonele, vezi ce-i dincolo? Ei, acolo vreau să facem Casa Academiei. Tovarășa, trebuie să hotărâți în CC, eu nu pot să decid. Așa s-a întâmplat. S-a aprobat, iar clădirea care este acum, acolo, așa s-a născut", ne-a povestit colonelul Mihai Bartoș.
De demolarea caselor s-a ocupat Primăria, iar clădirea Academiei a fost construită de un grup de muncitori și arhitecți separat de cei de la Casa Poporului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News