Elena Ceaușescu, moment cheie în balcon: Colonele, vezi ce-i dincolo?

Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu, aceasta era titulatura ”Tovarășei”. La 100 de ani de la nașterea soției lui Nicolae Ceaușescu, colonelul Mihai Bartoș a povestit, într-un interviu pentru DC NEWS, un episod istoric, petrecut în Casa Poporului, aflată la acel moment în construcție. Cei doi stăteau în balconul Cabinetului 2.

Elena Ceauşescu a fost aleasă membru al Academiei Române în 1974. A fost ultimul membru acceptat până la Revoluţie. Istoricul Lucian Boia scrie în cartea "România, ţara de frontieră a Europei" că "studiile Elenei Ceauşescu se rezumă la clasele primare. Avea să devină însă inginer chimist, doctor în chimie şi, în sfârşit, academician.

În faza ei de maximă ascenţiune intelectuală, numele i se pronunţa invariabil: «Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu». Elena Ceauşescu a ajuns numărul doi din partid. Primei doamne i-au revenit politica de cadre, ştiinţa, tehnologia şi cultura".

Multă lume se întreabă ce s-a întâmplat cu această onoare acordată „savantei de renume mondial". Un statut al Academiei Române precizează că sunt excluşi toţi acei membri care au suferit condamnări penale. Astfel, Elena Ceauşescu a fost exclusă post-mortem, în prima şedinţă a Academiei din anul 1990.

Momentul în care a decis unde va fi construită clădirea Academiei Românie

Colonelul Mihai Bartoș își amintește că Elena Ceaușescu l-a chemat pe balconul Cabinetului 2 pentru a-i arăta zona de vis-a-vis de Casa Poporului, pe care la momentul respectiv se aflau mai multe case vechi.

"Într-o zi mă cheamă și-mi spune: Colonele, vezi ce-i dincolo? Ei, acolo vreau să facem Casa Academiei. Tovarășa, trebuie să hotărâți în CC, eu nu pot să decid. Așa s-a întâmplat. S-a aprobat, iar clădirea care este acum, acolo, așa s-a născut", ne-a povestit colonelul Mihai Bartoș.

De demolarea caselor s-a ocupat Primăria, iar clădirea Academiei a fost construită de un grup de muncitori și arhitecți separat de cei de la Casa Poporului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel