Efectul războiului ucrainean asupra piețelor din România. Elena Cristian: Guvernanții vor da vina pe război pentru scumpiri și probleme

Efectele războiului se vor simți în România, fiind exacerbate de inflația anului trecut. 

Într-o intervenție televizată, Elena Cristian, redactor-șef DC Business, a vorbit despre problemele care ar putea apărea pe piața românească în urma războiului din Ucraina. 

”Efecte vor fi, vorbim despre asta de câteva zile. Deja ne întrebăm despre răspunsul piețelor la războiul din Ucraina, deja vorbim de prețul petrolului care atinge record după record, vorbim despre bursa cerealelor, vorbim despre metale, deci efecte imediate. Deja sunt efecte imediate. Sunt efecte care se vor resimți imediat în economia României, dar vor fi efecte și pe termen lung. Vor fi pe de-o parte efecte directe pentru România, dar și efecte indirecte, pentru că România are o economie dependentă. Depindem de alte economii europene, avem o economie care depinde de celelalte economii și cu cât sunt mai lovite aceste economii, cu atât mai mult va fi și România. 

Am văzut dimineață ceva estimări. Se pare că efectele se vor simți într-o reducere a creșterii economice cu cel puțin un punct procentual, dacă vorbim de 2022, cu o creștere economică de 4 - 4,2%, acum analiștii spun că nu vom trece de 3%. Sigur că vor fi scumpiri în lanț, iar România în acest moment este lovită din nou din două părți. Pe de-o parte este criza internă, criza energiei, nerezolvată până în acest moment și nu m-ar mira ca în perioada următoare unii dintre guvernanții noștri să dea vina pe războiul din Ucraina pentru toate nebuniile din plan intern. Mă refer aici la prețul energiei și al gazelor, la criza energiei, la ceea ce nu s-a rezolvat de luni de zile. 

Problemele interne au căzut pe planul doi

Tocmai de aceea spun, că având o inflație record anul trecut, aceste efecte se vor simți și mai rău și cred că se impun măsuri imediate și se impune o analiză clară a ceea ce urmează să se întâmple. Trebuie văzut exact cum pot fi diminuate aceste efecte și ce ar trebui să se facă în perioada următoare. N-am auzit vorbindu-se de măsuri clare. Toate aceste chestiuni din plan intern sunt lăsate cumva la o parte. Sigur, este foarte important tot ceea ce se întâmplă în acest moment, dar în paralel ar trebui rezolvate toate acele chestiuni din criza energetică acre au rămas nerezolvate de un an. De aceea spun că lunile care vin vor fi grele,

Am văzut dimineață un semnal al băncii naționale, care transmitea că românii nu au motive de îngrijorare, să nu își retragă banii din bănci, nu sunt probleme, bancomatele nu vor avea probleme, nu trebuie să ne repezim să ne scoatem economiile pentru că nu este cazul, nu avem o interacțiune directă cu sistemul bancar rusesc, deci nu vor fi din acest punct de vedere probleme, dar probleme vor fi la nivel de preț, va fi o presiune foarte mare, o inflație mult mai mare decât anul trecut și de aceea spun că trebuie o analiză clară și trebuie luate măsuri”, a spus Elena Cristian la Antena 3. 

Vom avea scădere economică

”Am început să evaluăm la nivelul bugetului implicaţiile conflictului din Ucraina, iar după cum merg lucrurile în T1 vom avea o scădere economică, ceea ce practic înseamnă o recesiune tehnică”, spune Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, pentru Ziarul Financiar și Mediafax. 

Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor a declarant la Conferinţa ZF/EY că Ministerul a început să evalueze impactul conflictului din Ucraina, a bugetuluk, asupra încasărilor bugetare, asupra economiei şi tot ce decurge din acest lucru.

El spune că deja în trimestrul 1, după cum arată datele, vom avea o scădere economică ceea ce coroborat cu scăderea economică din trimestrul 4, înseamnă că România a intrat într-o recesiune economică tehnică (două trimestre consecutive de scădere).

El a precizat că se vede o creştere a costurilor de finanţare ale bugetului, randamentul titlurile de stat pe 10 ani de pe piaţa secundară a crescut la 6%, urmează costul refugiaţilor, ceea ce va impacta bugetul.

Nu în ultimul rând este impactul compensării preţului la energie pe care Alin Chitu nu a vrut să îl menţioneze. Aici trebuie să răspundă Ministrul Energiei, a menţionat el. Conform ultimelor date, impactul va depăşi 3 mld. euro, bani care trebuie plătiţi de la buget.

Secretarul de stat a menţionat că acum se fac evaluările legate de impactul în economia României a sancţiunilor economice impuse de ţările occidentale Rusiei.

Economia României începe să fie puternic afectată de explozia inflaţiei, creşterea preţurilor la energie şi gaze, o încetinire a activităţii economice, iar acum conflictul din Ucraina este cireaşa de pe tort.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel