Senatorul Ecaterina Andronescu a explicat, într-o dezbatere DeCe News, ce conține proiectul de lege pentru sprijinirea absolvenților care nu au luat examenul de bacalaureat. Andronescu a anunțat că va prezenta, luni, la întâlnirea USL, detaliile și crede că va obține susținerea parlamentarilor Opoziției. De altfel, în discuțiile din Comisie, parlamentarii puterii nu au exprimat critici, așa cum au făcut-o unii lideri ai PDL, la televizor, susține Andronescu.
Anton Hader, liderul sindicatului Alma Mater, s-a arătat mulțumit de precizări și a declarat că sindicatele vor reanaliza, în acest sfârșit de săptămână, proiectul de lege. ”S-a pornit de la ideea vehiculată în mass media, că vor intra la facultate tineri care nu au luat Bac-ul, de aceea părerile au fost împărțite, unii dintre liderii sindicali sărind la gâtul doamnei Andronescu. Acum, când avem mai multe detalii și înțelegem că nu este așa, lucrurile se pot clarifica”, a spus Hader. Și profesorul Andrei Marga, fost ministru al Educației, crede că PNL va susține propunerea legislativă, chiar dacă, la început, Crin Antonescu s-a arătat reticent. ”Crin Antonescu este un om care cedează la argumente. La prima prezentare a proiectului, s-a insistat pe o idee care nu era esențială, nu s-au cunoscut amănunte. Domnul Antonescu este preocupat să găsească o soluție pentru acești tineri”, a spus prof. Marga.
Senatorul Ecaterina Andronescu și-a asumat greșeala de a nu fi discutat în USL proiectul, dar declarat că a fost presată de timp: deschiderea anului școlar, pe de o parte și sesiunea parlamentară, pe de alta, impuneau o soluție rapidă. Altfel, jumătate dintre tinerii acestei generații ar fi fost sacrificați. ”Am cerut discutarea proiectului în procedură de urgență, a spus Andronescu, și sper că se va realiza acest lucru”, a precizat doamna senator. ”Organizarea dezastruoasă a Bacalaureatului, de către unii oameni fără cultura necesară, a dus la o situație extraordinară, în acest an, a spus prof. Marga. Fără a ceda la capitolul calitate, trebuia să găsim soluții pentru mulți tineri care aveau nevoie de o motivare și de un reper. Ministerul Educației nu a făcut nimic, e meritul doamnei Andronescu că a avut o reacție”. Prof. Marga a mai precizat că ideea anului pregătitor nu este nouă, aplicându-se în mai multe țări din lume. Rectorul Universității Babeș Bolyai a dat exemplu Marii Britanii, sau a Universităților teologice din Europa, unde se fac doi ani pregătitori. ”În domeniul tehnic, unde avem nevoie de tineri talentați la inovare sau capabili de a fi buni tehnologi, acest sistem merge mai bine. Filozofia sau Literele au alte exigențe, a mai spus Marga, dar ideea există în tradiția europeană, nu răsturnăm noi Munții Carpați”.
Citește și: Legea „Facultate fără Bac“ – argumente pro şi contra. DEZBATERE DeCe News
Ecaterina Andronescu denunță teroarea din școli și licee
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu