Prof. univ. dr. Ioan Lascăr a declarat pentru AGERPRES că, în prezent, Secția de Arși de la Spitalul de Urgență Floreasca din București, investiție ''deosebit de costisitoare", este perfect funcțională, asigurând ''asistență de înaltă calitate într-un domeniu medical extrem de delicat".
Avem în rezolvare, în prezent, primele trei cazuri. A fost o naștere dificilă și costisitoare. A durat 16 ani pentru a crea o structură cu totul nouă în România, cu o dotare specifică materială și umană de vârf. Extrem de costisitoare pentru că un bolnav ars reprezintă cel mai complex și mai costisitor tip de pacient. Fiind o structură absolut nouă, a fost necesară și profesionalizarea personalului medical ce o deservește. Acum această unitate medicală este una competițională la nivel mondial, fiind proiectată, croită, dotată ca afară și funcționând cu personal având o viziune racordată la ceea ce este mai nou în asemenea instituții în spațiul european", a spus Lascăr, șeful Secției de chirurgie plastică și reparatorie de la Floreasca.
El a arătat că o asemenea unitate medicală poate fi considerată, simultan, pilon și centru metodologic.
Sistemul nostru de sănătate este cam învechit raportat la palierul de calitate pe care îl reclamă acest tip de asistență de sănătate. Noua unitate este, însă, o școală pentru multiplicarea unor asemenea compartimente ce tratează cazuri deosebit de delicate din punct de vedere medical în România", a afirmat medicul.
Dr. Lascăr a dezvăluit faptul că există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătății, care va pune la punct o strategie ce vizează înființarea, în viitorii 4 — 5 ani, a unui compartiment de arși în importantele centre medicale universitare ale țării.
S-a ajuns la concluzia că este necesară îmbunătățirea asistenței pacienților arși în întreaga țară și apelând la finanțare de la Banca Mondială, în acord cu previziunile respectivului grup de lucru, într-un viitor cât mai apropiat, 4 — 5 ani, va fi posibil să diseminăm acest tip de unitate la nivelul regiunilor țării, într-o primă fază în 4 — 5 centre medicale românești", a arătat Lascăr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News