Doliu în cinematografia românească: Actrița Flavia Buref a murit

Cinematografia românească, din nou în doliu. Actrița Flavia Buref s-a stins din viață, la vârsta de 82 de ani. 

"S-a prăpădit una dintre cele mai fermecătoare actrițe ale cinematografiei naționale: Flavia Buref. A debutat cînd avea 23 de ani, în Dincolo de brazi. Ultimul film în care a părut a fost Nu filmăm să ne amuzăm, cînd avea 40 de ani. S-a stins ieri, la 82 de ani. Dumnezeu să o odihnească!", este mesajul trist transmis de Virgil Niţulescu, fost manager al Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), pe pagina sa de socializare.

Actrița, poeta, realizatoare de emisini TV, scriitoare, scenaristaă, traducătoare, autoare celebră de versuri pentru muzică și musicaluri s-a născut pe 29 noiembrie 1934.

A făcut parte din Generația de Aur a cinematografiei românești, avându-i colegi în timpul studenției pe marii actori Amza Pelea, Draga Olteanu Matei, Constantin Rautki, Silviu Stănculescu, Silvia Popovici, Sanda Toma, Victor Rebenciuc, Gheorghe Cozorici, George Constantin și Mircea Albulescu.

În 1957 i se oferă primul rol în drama inspirată de ororile războiului " Dincolo de brazi" de Mircea Drăgan și Mihai Iacob, unde impresionează prin frumusețea și dramatismul chipului său.

A jucat ulterior în "Setea", dar și în "Nu filmăm să ne amuzăm", unde joacă alături de Toma Caragiu, acesta fiind de altfel și ultimul său film. 

"Incepe sa scrie texte la melodii de muzica usoara, colaborand cu marii compozitori ai anilor '80 : Iubirea, Foc nestins, Vreau (1980),Oameni , ocrotiti viata (1983), Ileana (1983), Cantec fara nume, Un bilet pentru o calatorie, La izvor de cantec, Vremea soarelui, Ploaia si noi, Poate stie cineva..., traduce melodii din repertoriul international: Parolles Flames, La bombola, melodii interpretate de cantareti de muzica usoara care au alinat adolescenta catorva generatii ai secolului trecut : Margareta Paslaru, Dan Spataru, Anda Calugareanu, Pompilia Stoian, Mihaela Mihai, Corina Chiriac, Rosu si Negru, Mihaela Runceanu și alții.

Concomitent, scrie romane, povestiri pentru copii - Al patrulea mag, Hanul Ancutei, Sa stam de vorba fara catalog, Intamplari surazatoare din culisele micului ecran -, traduceri - A fost odata o familie de soricei dupa Jules Verne, Odiseea de Homer -", scria cinemarx.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel