DNA: Administratori de firme, reţinuţi pentru evaziune fiscală

Cinci administratori de firme au fost reţinuţi într-un dosar de evaziune fiscală în comerţul cu cereale instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Timişoara al DNA, urmând să fie prezentaţi vineri Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro.

 

Dumitru Cristian Popa, administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost reţinut pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală în formă continuată. Au mai fost reţinuţi Dragoş Ciprian Negoiţă, Ionuţ Sorin Ivancea, Ioan Cădariu şi Vasile Tailor Căcărează, la rândul lor administratori ai unor firme, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Potrivit comunicatului DNA, grupul infracţional a fost constituit încă din anul 2007, la iniţiativa lui Dumitru Cristian Popa.

"Începând cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt şi de drept al mai multor societăţi comerciale, a constituit un grup infracţional organizat având drept scop comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală, urmărind în principal eludarea plăţii, către bugetul de stat, a TVA aferentă operaţiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale şi plante tehnice", se precizează în comunicatul citat.

În concret, s-a reținut că firmele controlate de Popa au achiziţionat cereale şi plante tehnice de la persoane fizice şi juridice fără documente legale de provenienţă, cu scopul eludării plăţii TVA aferente, marfa fiind vândută mai departe către beneficiarii finali, de regulă mari comercianţi de cereale, cu consecinţa directă a colectării TVA aferente.

Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), inculpatul Popa Dumitru Cristian a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor şi beneficiarul final) mai multe societăţi comerciale de tip fantomă.

Singurul rol al acestora a fost de a furniza documente fiscale fictive, cu consecinţa colectării TVA de către aceste societăţi de tip fantomă şi, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian (inclusiv de către beneficiarii finali ai mărfurilor), care nu a mai fost virată bugetului de stat', se mai arată în comunicatul DNA. Societăţile comerciale de tip fantomă, controlate şi coordonate de ceilalţi inculpaţi care au aderat la grupul infracţional constituit de Popa, au fost ulterior radiate sau transferate unor cetăţeni străini.

Prin activitatea infracţională, membrii grupării au provocat bugetului de stat, potrivit procurorilor anticorupţie, un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Procurorii DNA, care desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane în acest dosar, au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi din partea Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel