Diplomația israeliană este rezervată în privința acordului nuclear iranian

Pixabay
Pixabay

Yair Lapid, noul şef al diplomaţiei israeliene, este pesimit în privința negocierilor pentru relansarea acordului nuclear iranian.

Noul şef al diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, care s-a întâlnit pentru prima dată cu omologul său american Anthony Blinken, a exprimat "rezervele puternice" ale statului evreu în privinţa negocierilor pentru relansarea acordului nuclear iranian, dorindu-şi în acelaşi timp consolidarea dialogului cu Washingtonul, relatează Agerpres, citând AFP.

Lapid, arhitectul coaliţiei care a pus capăt conducerii premierului Benjamin Netanyahu şi care ar urma să devină ulterior prim-ministru, s-a deplasat la Roma pentru a discuta faţă în faţă cu Blinken, ajuns duminică la prânz în capitala Italiei în cadrul unei vizite în trei ţări europene.

Negocieri pentru revenirea la Acordul de la Viena


Discuţia survine în contextul negocierilor pentru revenirea SUA în Acordul de la Viena privind dosarul nuclear iranian din 2015, din care fostul preşedinte american Donald Trump e retras unilateral Washingtonul trei ani mai târziu. Israelul se opune acordului, care a constrâns Teheranul să îşi reducă programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale. Însă autorităţile iraniene au încălcat unele angajamente după retragerea SUA. Noul preşedinte american Joe Biden a decis să negocieze o revenire a ţării sale în acord.

"Israelul are rezerve puternice în privinţa acordului nuclear iranian aflat în negociere la Vuena", a declarat Yaid Lapid în deschiderea întrevederii sale cu Antony Blinken. Însă el a mai spus că îşi doreşte să rezolve diferenţele de viziune cu Washingtonul în culise, o politică diferită faţă de cea a fostului premier Benjamin Netanyahu.

"Considerăm că acest diferenţe (între Israel şi SUA - n.r.) trebuie să fie discutate prin contacte directe şi profesionale", a spus el.

Incident nuclear

Un incident s-a produs la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz, din centrul Iranului, dar fără să se înregistreze victime sau poluare, potrivit agenţiei Fars, care îl citează pe Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice.

Javed Zarif, ministrul de externe de la Teheran, a jurat răzbunare împotriva Israelului pentru atacul asupra principalelor instalații nucleare ale Iranului din Natanz, dar a declarat că nu va opri discuțiile la nivel înalt pentru a restabili acordul nuclear al țării cu puterile mondiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel