Dilema oricărui părinte: un dascăl sever sau unul blând

Let's think
Let's think

Atunci când simt că "disciplinarea" propriului copil a scăpat de sub control, mulți părinții consideră că un dascăl sever este alegerea perfectă pentru cel mic, la care se adaugă și concepția bine înrădăcinată, potrivit căreia severitatea unui învățător denotă competență, pretenții mai mari privind rezultatele elevilor săi, ceea ce le va conferi acestora șanse crescute în viitor. Cât de corectă este o astfel de abordare, dar și ce înseamnă severitate pozitivă și severitate negativă, explică profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educație, care îi îndeamnă pe părinții de succes să nu evite să facă un exercițiu de memorie pentru a-și aminti de acei profesori severi la care se gândesc cu admirație.

Plecând de la ilustrarea severității pe două paliere a lui Jo Owen (2008) - cea negativă, care poate bloca implicarea și dezvoltarea persoanelor care le este adresată, și cea pozitivă cu efect contrar - specialistul în Educație explică cum se reflectă cele două tipuri de severitate în reacția copilului.

Dacă severitatea negativă a profesorului presupune o reacție conflictuală și agresivă la orice comportament nepotrivit al elevului, severitatea pozitivă implică o selectivitate a „bătăliilor”. În consecință, "dascălul care dă dovadă de severitate pozitivă o să sancționeze doar nerespectarea comportamentelor considerate importante din punct de vedere educaţional, nerespectarea comportamentelor nesemnificative din punct de vedere educaţional nefiind tratată cu severitate", notează profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară.

Mai mult decât atât, în timp ce severitatea pozitivă este inflexibilă în privința atingerii rezultatelor, dar nu și în privința metodelor, severitatea negativă este inflexibilă atât în privința rezultatelor cât și a metodelor (se bazează pe concepția: „Să facă doar cum spun eu!”). Un profesor care cultivă o severitate pozitivă nu va tolera neîndeplinirea obiectivelor educaționale, însă o dea dovadă de flexibilitate în privința modului în care acționează elevii dacă aceste rezultate sunt atinse. Un profesor care dezvoltă o severitate negativă nu admite ca elevii să iasă din cuvântul său, cerându-le o supunere deplină.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel