EXCLUSIV  Dezvoltarea orașelor mici și a comunelor. Dumitru Sandu: Dacă nu se găsesc formule de cooperare, nu se rezolvă problema

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Sociologul Dumitru Sandu a vorbit, în exclusivitate la interviurile DC News, despre necesitatea existenței GAL-urilor în România.

Invitat la interviurile DC News, sociologul Dumitru Sandu a vorbit despre importanța Grupurilor de Acțiune Locală în România: 

„Dacă lași decalajele să meargă la nesfârșit este incorect din punct de vedere social. De ce unii oameni trebuie să trăiască mai rău și alții mai bine din simplu fapt că trăiesc în zone diferite ale țării? Aș da exemplul cu Alianța Vestului, orașele mari din vestul țării, Timișoara, Cluj, Arad, Oradea care au încercat să găsească forme de cooperare astfel încât să poată ajunge mai ușor la bani europeni.

Una dintre soluții, în afară de descentralizare și reorganizare administrativă, una dintre soluțiile de rezolvare parțială a problemelor e multiplicarea formelor de cooperare între unitățile teritoriale. Există și este cunoscută tema, în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România, a GAL-urilor (Grupuri de Acțiune Locală), care sunt asocieri între comune și orașe mici pe diferite proiecte și foarte multe merg bine încât orice formă de cooperare între unități teritoriale învecinate poate reduce din probleme.

Nu trebuie uitată partea goală a paharului. Acum mai mulți ani, a apărut un drum care se termina în pădure. Atâta vreme cât nu se găsesc nu doar formule de cooperare simplă, cât și de consolidare administrativă, nu se rezolvă problema. În prezent, județele nu pot rezolva probleme legate de spitale regionale mari, universități mari pentru că ele sunt unități teritoriale reduse. E nevoie de formule administrative intermediare între guvernul central, de cele mai multe ori foarte politizat, și administrațiile județene“, a precizat sociologul Dumitru Sandu.

VEZI AICI STUDIUL COMPLET.

Topul localităţilor din România în care se trăieşte cel mai bine. Sociologul Dumitru Sandu, lista completă

Profesorul Dumitru Sandu, sociolog şi expert în problema migraţiei, a spus unde se trăiește cel mai bine în România.

Dumitru Sandu a prezentat rezultatele unui studiu care arată ce caută românii atunci când vine vorba de traiul de zi cu zi, care sunt cele mai atractive oraşe, dar şi comune din România. 

"Care sunt cele mai dezvoltate localităţi din România... Nu sunt marile oraşe. Nu este Bucureştiul, nu este Timişoara, nu este Clujul. Am făcut o listă cu primele 20 de localităţi de maximă dezvoltare din România. Primele zece sunt clar din Ilfov. Chiajna, Otopeni, Corbeanca s.a.m.d. Este o schimbare în raport cu situaţia din 2011. Atunci, pe primul loc se afla Dumbrăviţa de Timiş. Dacă ne uităm la lista de localități de maximă dezvoltare, vom constata că au nişte caracteristici: maximă apropiere de oraşele mari. (...)

Cele mai sărace localităţi.... Majoritar sunt din judeţul Vaslui, Botoșani, Neamţ, Iaşi, Suceava. Le găsim, în principal, în Moldova, dar şi în Oltenia. Le găsim în Dolj. Să zicem, la Vaslui: Rebricea, Cozmeşti, Voineşti, Coroieşti. În Oltenia: Dumbrava la Mehedinţi, Carpen la Dolj, Cernăteşti la Dolj. Foarte puţine în Ardeal", a spus sociologul Dumitru Sandu, la DCNews TV.

"Cel mai bine, ca nivel de trai, de viaţă în România, este în localităţile apropiate de oraşele mari, poate majoritar în regiunea istorică Transilvania, în regiunile de dezvoltare vest, nord-vest, centru şi Ilfov", a mai spus sociologul (vezi lista completă AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel