Democrația la ea acasă. Magna Carta, veche de peste 800 de ani, invocată de comercianții britanici care se opun închiderii magazinelor

Opunându-se restricţiilor adoptate în Marea Britanie pentru a controla pandemia de coronavirus, mai mulţi comercianţi locali au invocat Magna Carta, text fondator al democraţiei moderne, pentru a justifica faptul că unităţile pe care le gestionează au rămas deschise pe durata carantinei. 

Însă Poliţia britanică nu împărtăşeşte punctul de vedere al comercianților, informează AFP. 

Magna Carta a fost semnată pe 15 iunie 1215 de regele Ioan al Angliei pentru a pune capăt unei rebeliuni a nobililor englezi, care doreau limitarea puterilor regale discreţionare. Invocând celebrul text istoric, proprietara unui salon de coafură din apropiere de Bradford, în nordul Angliei, a devenit eroina adversarilor măsurilor de carantinare, foarte vocali pe reţelele de socializare.

Proprietara salonului a acumulat amenzi de 17.000 de lire sterline (circa 19.000 de euro) pentru faptul că şi-a păstrat deschis salonul în această perioadă, în pofida carantinei de patru săptămâni ce a fost impusă la începutul lunii noiembrie în Anglia. Sinead Quinn distribuie cu regularitate pe Instagram imagini ale confruntărilor sale cu reprezentanţii autorităţilor locale şi cu cei ai Poliţiei.

'Nu încalc nicio lege. Îmi conduc firma în virtutea legilor de drept comun'

'Nu consimt la nicio amendă', a declarat ea în faţa unui poliţist, într-o înregistrare video publicată recent pe aceeaşi reţea de socializare. 'Nu încalc nicio lege. Îmi conduc firma în virtutea legilor de drept comun', care alcătuiesc sistemul juridic din Marea Britanie, a adăugat ea.

Într-un alt mesaj, Sinead Quinn citează 'articolul 61' din Magna Carta pentru a apăra 'dreptul de a se opune legii, dacă noi simţim că suntem guvernaţi într-o manieră nedreaptă'.

Autorităţile locale au considerat atitudinea proprietarei salonului de coafură drept 'egoistă şi iresponsabilă' în această perioadă în care întreaga Anglie se confruntă cu restricţii adoptate pentru a limita pandemia de COVID-19, care a făcut peste 57.000 de victime în Marea Britanie, cea mai îndoliată ţară din Europa. Sinead Quinn nu este însă singura persoană care a adoptat acest tip de discurs.

Cine mai invocă Magna Carta

Printre ceilalţi 'rebeli' britanici care invocă Magna Carta pentru a-şi păstra deschise unităţile pe care le conduc se află proprietarul unui salon de tatuaje din Bristol şi cel al unei săli de jocuri pentru copii din Liverpool. În toate aceste cazuri, forţele de ordine britanice nu s-au arătat sensibile la argumentele lor, aplicându-le amenzi şi reamintindu-le că legea actuală, nu cea din urmă cu 800 de ani, este valabilă.

Aceeaşi explicaţie a fost furnizată şi de un poliţist care a fost filmat în sala de jocuri din Liverpool: 'Magna Carta nu ştia nimic despre COVID-19'.

Magna Carta, unul dintre cele mai importante manuscrise din istoria Angliei, este o cartă a drepturilor cetăţeneşti, care a limitat puterea absolută a regilor medievali. Printre altele, documentul din 1215 garanta dreptul la un proces echitabil. Garantând o serie de drepturi pentru toţi cetăţenii, Magna Carta s-a afirmat de-a lungul timpului şi ca un element de bază al sistemului parlamentar britanic, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel