EXCLUSIV  DEMISIA lui Grindeanu, după MAREA ELIBERARE a lui Cioloș. Avocat: Marii corupți, TOATE ȘANSELE să scape!

Sorin Grindeanu - Florin Iordache
Sorin Grindeanu - Florin Iordache

În vreme ce protestatarii și Opoziția au manifestat împotriva OUG 13 a Guvernului Grindeanu, de frica de a nu scăpa Liviu Dragnea de acuzația de abuz în serviciu, Guvernul Cioloș eliberează din închisoare marii corupți, cu prejudicii uriașe. 

Rise Project scria despre fabrica de bani din mijlocul Bucureștiului. 48 de hectare de teren, în valoare de 150 de milioane de euro, din Sectorul 6 au fost retrocedate suspect de către fostul primar Cristian Poteraș, între 2004 și 2008. Printre beneficiari s-au numărat rude și apropiați ai primarului. DNA a deschis o anchetă, iar Cristian Poteraș a fost trimis în judecată și condamnat la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în mai 2015.

Dacă fostul primar face o contestație la executare, are toate șansele să scape de închisoare, să-i fie anulată pedeapsa pe motiv de dezincriminare. 

[citeste si]

În cazul său sunt și alți celebri condamnați sau anchetați. Gheorghe Ştefan, fost primar la Piatra Neamţ, ar putea ieşi şi el din închisoare după ce a fost condamnat la şase ani cu executare în dosarul Microsoft. Celebrul milionar Dumitru Creștin a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Prejudiciu de 4.862.160,58 lei. Alina Bica, Gabriel Oprea, Elena Udrea ar scăpa, de asemenea, de dosare. 

Cu alte cuvinte, de teama că persoanele care au adus un prejudiciu sub 200.000 de lei ar putea fi încadrate la alte infracțiuni mai ușoare, nu la abuz în serviciu, scapă toți cei care au adus prejudicii uriașe statului. 

”Juridic, abuzul în serviciu este dezincriminat”

”Din punct de vedere tehnic, juridic, abuzul în serviciu este dezincriminat după 45 de zile de la decizia CCR. Numai că la noi practica judiciară este neunitară și unii judecători apreciază că se aplică alți termeni, alții că nu. Unii judecători apreciază că instanța a spus că sunt neconstituționale prevederile acestui articol, el nu mai poate fi aplicat, este dezincriminat, alții că nu, că este doar o opinie a Curții și că nu este neconstituțional, trebuie doar modificat. Strict juridic, da, trebuie să se aplice cele 45 de zile și nu mai poți aplica abuzul în serviciu ca infracțiune după decizia Curții, pe de o parte pentru că au trecut cele 45 de zile, pe de altă parte și fără termenul acesta, dacă CCR îmi spune că este neconstituțional, eu, ca judecător, nu pot să condamn pe cineva în baza unui text de lege neconstituțional. Asta este decizia Curții de Apel de la Alba Iulia” a explicat avocatul Bogdan Bărbuceanu pentru DCNews

Condamnații pentru abuz în serviciu, toate șansele să scape

Avocatul a explicat că o persoană condamnată anterior deciziei CCR, cu privire la abuzul în serviciu, la închisoare cu executare pentru această infracțiune, are toate șansele ca un judecător să o achite dacă face o contestație la executare: ”Toate șansele, dar nu și o garanție, pentru că există această practică neunitară. Categoric, dar rămâne la aprecierea instanței”. 

Ordonanța lui Iordache, prioritate pentru orice ministru de Justiție

”Ca să ne dăm seama de urgența Ordonanței lui Iordache, orice ministru ar fi venit- și eu am discutat asta cu Iordache înainte de a fi problema cu Ordonanțele- ar fi avut ca prioritate chestiunea asta, pentru că din iunie 2016, marea majoritate a instanțelor au amânat și tergiversat aceste dosare și s-au abținut să dea o soluție, nici nu au condamnat, nici nu au achitat. Mai există foarte puține din alea 10% care au condamnat și și mai puține care au achitat. Mai există câteva soluții, nu este prima cea de la Alba Iulia”, a explicat avocatul. 

Bogdan Bărbuceanu a subliniat că dacă OUG 13 ar fi intrat în vigoare, ”am fi avut o practică unitară, pentru că instanțele știau ce să facă.”

Cel care era peste 200.000 de lei nu avea nicio șansă să scape, cel sub 200.000 de lei sută la sută ieșea, nu mai era loc de interpretare. Pe abuz în serviciu este o tergiversare a dosarelor de anul trecut sau soluții care nu sunt unitare” a mai precizat avocatul. 

Avocatul Bogdan Bărbuceanu crede că revolta împotriva OUG 13 a fost un motiv pentru a spune ”Jos, Guvernul!” și nu crede că persoanele care au contesta Ordonanța au și citit-o. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel