De ce a ordonat Putin manevre militare în Marea Neagră

manevre putin marea neagra
manevre putin marea neagra

Rusia a pornit în mod subit pe 28 martie manevre militare în Marea Neagră. Vladimir Putin a supervizat chiar el, alături de ministrul Apărării, Serghei Shoigu,  din portul Anapa de la Marea Neagră cele 36 de nave de război, 7000 de militari și 250 de blindate. Expertul în geopolitică și științe militare Cristian Negrea spune că Vladimir Putin, realizând scăderea importanței și potențialului Rusiei pe plan mondial, vrea să demonstreze că este un lider puternic, folosind, ca ultimă resursă, puterea militară.

Cristian Negrea vorbește despre manevrele militare ale Rusiei în contextul a două lovituri pe care Rusia le-a primit: supremația energetică a fostei URSS și criza economică din Cipru. Prima greșeală a lui Putin a fost cea din 2009, când a decis tăierea gazelor furnizate Ucrainei pentru două săptămâni, în plină iarnă. Efectele? Europenii au început să caute alternative, ideea gazoductului Nabbucco a prins contur și a apărut varianta gazelor de șist.

Imaginea liderului politic Vladimir Putin

”Confruntat cu scăderea importanței și potențialului Rusiei pe plan mondial, de asemenea nevoit să facă față unei creșteri de nepopularitate pe plan intern căreia nu știe decât să-i opună metode brutale (anul 2012 a fost anul cu cele mai grave reprimări de după perioada sovietică), Putin încearcă un exercițiu de imagine atât pentru uz intern, cât și extern. Vrea se demonstreze rușilor și occidentalilor că încă este un lider puternic, care trebuie luat în calcul măcar pe plan regional, iar ultima resursă este puterea militară. Odată scăpate din mână alte pârghii, ca orice imperiu în descreștere și aproape de disoluție, încearcă o demonstrație de forță care să amâne inevitabilul. Dar cum stă Rusia la acest capitol astăzi?”, scrie Cristian Negrea pe site-ul său.

Efectele situației din Cipru asupra Rusiei

Paradisul fiscal numit Cipru a fost în mare parte un paradis fiscal pentru bogații Rusiei. Aceștia au depus sume mari de bani, obținuți ilegal sau pur și simplu spălați, iar blocarea lor a cântărit greu pentru Rusia. Lui Putin nu i-a convenit reacția Germaniei care nu s-a arătat dispusă să aloce bani pentru salvarea insulei mediteraneene care îi va ignora în continuare taxele și impozitele.

”Acesta este contextul în care Putin a ordonat manevre militare în Marea Neagră, care implică portul Sevastopol, cea mai apropiată bază de Siria și Cipru, dar mult prea departe pentru a fi efective. Iar aceste manevre și demonstrații de forță nu vor avea niciun impact major pe plan internațional, în sensul în care nu vor schimba cu nimic percepția occidentală față de Rusia. O furtună într-un pahar cu apă, în care Putin încearcă să arate că el mai contează cu ceva. A greșit, atât în chestiunea Siriei, cât și în cea a Ciprului, el nu mai contează. Dar va încerca în alte părți, după cum vedem și acum”, mai scrie dl. Negrea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel