Daniel Barbu, candidat ALDE la alegerile europarlamentare a susţinut, joi, o conferinţă de presă.
Daniel Barbu a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a venit cu o serie de lămuriri cu privire la acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurorii DNA. Barbu apreciază că nu ar fi o coincidenţă faptul că acuzaţiile care i se aduc vin tocmai acum, când este candidat din partea ALDE la alegerile europarlamentare.
"Un vechi principiu de drept roman spune că trebuie ascultată şi cealaltă parte pentru ca faptele să fie stabilite cu certitudine. Ieri, DNA a făcut publică propria interpretare a câtorva fapte ce se presupune că s-au întâmplat în mandatul meu de preşedinte al AEP. Iată astăzi ceea ce eu ştiu şi pot proba cu mărturii şi documente despre aceste fapte:
1. Nu s-ar fi dispus verificări anuale ale veniturilor şi cheltuielilor partidelor. Potrivit Legii 334/2006, planul de control şi programarea controalelor se face în mod autonom de către Departamentul de Control al Finanţării al AEP. În timpul mandatului meu, nu am dat dispoziţii nici de începere, nici de încetare a verificărilor. Astfel de măsuri se iau exclusiv prin ordin de serviciu semnat de directorul general al Departamentului.
2. S-ar fi stopat unele controale aflate în curs. DNA admite, prin urmare, că unele controale au fost totuşi iniţiate, în speţă în noiembrie 2018 la PSD, dar şi la alte partide. Evident, prin ordin de serviciu al directorului general al Departamentului de Control. Am solicitat atunci Curţii de Conturi să se alăture activităţii de control desfăşurată de AEP, deoarece, potrivit legii 334, nu numai că ambele instituţii sunt abilitate să controleze utilizarea subvenţiilor publice de către partide, dar legiuitorul a prevăzut expressis verbis ca, controalele celor două instituţii să se desfăşoare simultan. În ianuarie, Curtea de Conturi ne-a informat că şi-a programat controlul începând cu luna august a acestui an. Pentru a nu părea că pledez pro domo, reconstitui următorul fapt cu ajutorul actualului preşedinte al AEP, pe atunci secretar general. Iată ce a declarat acesta ieri (24.04.2019) presei: „La propunerea Departamentului de Control al finanţării partidelor, la momentul respectiv, [condus de] domnul director Costreie, a fost notificat PSD şi s-a dispus prin preşedinte suspendarea controlului şi reluarea acestuia împreună cu Curtea de Conturi în 26 august”. Adaug că această decizie de reprogramare, nu de stopare a controlului, a fost propusă şi argumentată legal şi de Direcţia juridică a AEP. Nu se susţine şi nu este real aşadar faptul evocat de DNA: „Suspectul ar fi dispus în mod discreţionar oprirea controalelor”. Nu am dat vreodată o asemenea dispoziţie. În plus, nici unul din actele emise de mine ca preşedinte nu a avut un caracter discreţionar. Am lucrat mereu prin consultare şi consens, întotdeauna cu avizul de legalitate al direcţiei competente. Controlul nu a fost stopat ori oprit, ci reprogramat simultan cu cel al Curţii de Conturi, pe baza punctelor de vedere formulate de Direcţia juridică şi de Departamentul de Control.
3. Deşi a luat cunoştinţă prin angajaţii AEP de unele nereguli cu referire la utilizarea subvenţiilor, nu ar fi fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajaţi de a se relua controalele suspendate. Mi s-a adus la cunoştinţă într-adevăr o notă preliminară de control a jumătate din membrii echipei de control de la PSD în care erau enumerate unele nereguli. Menţionez că ceilalţi membri ai echipei nu au subscris aceste note preliminare şi parţiale. Este adevărat, de asemenea, că domnul Toma Costreie, acesta fiind „unul dintre angajaţii” evocaţi de DNA, mi-a solicitat insistent în ultimele zile ale mandatului meu reluarea controlului. La propunerea lui, am convocat pe 24 februarie o reuniune de lucru cu cei doi vicepreşedinţi, secretarul general, directorul Compartimentului legislativ, directorul Direcţiei juridice şi, fireşte, directorul general al Departamentului de control. Au fost luate atunci în unanimitate şi fără ca cineva să fie ridicat obiecţii ori formulat rezerve următoarele hotărâri: a) AEP să se adreseze din nou Curţii de Conturi cu solicitarea ca ambele instituţii să-şi desfăşoare simultan controlul începând cu 1 martie. În adresa pe care am semnat-o şi trimis-o imediat am menţionat un fapt nou survenit în raport cu corespondenţa anterioară, şi anume, cererea primită de AEP de la DNA la jumătatea lunii februarie, în care se solicitau documente privitoare la controlul de la PSD. Am arătat Curţii de Conturi că această cerere ne obligă să devansăm data controlului şi să-l reluăm fără întârziere. b) AEP să anexeze în adresa de răspuns către DNA, pe lângă documentele solicitate, şi nota preliminară de control semnată de unii membri ai echipei de control de la PSD în care erau semnalate iregularităţi.
Consider aşadar că, restituite cu maximă corectitudine şi sprijinite pe probe şi mărturii, faptele la care se referă parţial şi cu unele inexactităţi comunicatul DNA evidenţiază, în realitate, că toate acţiunile mele ca preşedinte al AEP au fost caracterizate de legalitate şi de diligenţă şi s-au bizuit fără excepţie pe opinia şi avizul direcţiilor, compartimentelor şi departamentelor din subordine", a declarat Daniel Barbu.
"Eu sper ca partidul să nu sufere şi şansele lui să nu fie diminuate. În clipa de faţă nu se mai poate face nimic. Legea nu îmi mai permite să mă mai retrag de pe listă. (...) Din partea conducerii partidului am primit gesturi de maximă solidaritate şi le mulţumesc pentru afecţiunea pe care mi-au acordat-o în această situaţie care pentru mine nu e deloc simplă", a declarat Daniel Barbu.
"Îndrăznesc să cred în imparţialitatea procurorilor de caz şi cred că se vor lămuri. Nădăjduiesc că îşi vor da seama imediat că nu e cazul să continue pentru că faptele sunt clare şi verificabile", a mai declarat Daniel Barbu.
"În perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, suspectul nu ar fi urmărit, conform legii, destinația subvențiilor acordate formațiunilor politice, în sensul în care
- nu ar fi dispus, potrivit Legii finanțării activității partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenții) și cheltuieli
- ar fi stopat unele controale aflate în curs", a transmis DNA într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News