În 1904, armata austro-ungară descria românii ca fiind "blânzi, buni, şi ospitalieri", dar avertiza că românii ţin minte atât binele care li se face, cât şi răul.
În volumul 3 al Enciclopediei Române, publicat în 1904, este un întreg capitol dedicat românilor şi descrierii acestora.
"Cei mai mulți dintre etnografii străini convin întru a admite, că tipul român se aseamănă mult cu cel roman. Partea cea mai mare a R. (românilor-nr) sunt de statură mijlocie, corp mlădios, craniul bine format, față prelungă, profil nobil, ochi expresivi. Părul și ochii sunt de regulă bruni. Româncele se disting prin grație în formele corpului și în mișcări. R. e muncitor și se mulțămesce cu puțin doue însușiri, care încă au contribuit mult să-l facă atât de resistent față de vicisitudinile timpurilor. Și în punctul acesta excelează femeia română, care nu numai că își îmbracă întreaga casă cu haine făcute de mâna ei, dar dă ajutor bărbatului și la lucrul câmpului”, se arată în descriere.
"Din firea sa blând, bun și ospitalier; credincios și devotat până la moarte prietinului, soțului, superiorului său, în care are deplină încredere; dar nu e lesne credător, nu se încredere decât acelora pe care îi cunoasce din propria experiență.
El ține minte atât binele, cât și răul ce i-l faci; și când are prilegiul, le resplătesce. Însă nu e resbunător în același grad ca frații sei, italiani și spanioli.”, se mai arată în acest volum, conform Adevărul.
Autorii Enciclopediei vorbesc și despre cum sunt românii în război. „Pe cât de bun și drept, pe atât e de curajios și viteaz în luptă cu dușmanul. În armatele naționale sau străine, Românul a fost totdeauna brav ostaș. Eroismul lui e renumit în istorie. În statistica armatei austro-ungare, Românii sunt însemnați în toți anii ca cei dintâiu atât în privința bravurei, cât și a sobrietății sau cumpetului, a perseverenței și a sănătății corporale. Iar purtarea oștirii române pe câmpiile Bulgariei, în 1877-78, a fost pentru toțiu ca o revelațiune a caracterului românesc, moștenit dela străbuni, și a stors admirația lumii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu