CSM cere Preşedinţiei retrimiterea în Parlament a Legii răspunderii magistraţilor

plen-CSM-in-articol
plen-CSM-in-articol

Legea privind răspunderea magistraţilor trebuie retrimisă Parlamentului pentru a fi reluată dezbaterea, în raport cu argumentele susţinute de sistemul judiciar,  a decis, joi seara,  plenul  Consiliului Superior al Magistraturii. În acest sens, CSM se va adresa Administraţiei Prezidenţiale.

"În cadrul şedinţei din data de 12 ianuarie 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să se adreseze Administraţiei Prezidenţiale pentru a propune evaluarea oportunităţii de retrimitere a proiectului de Lege privind modificarea legilor 303/2004 şi 317/2004, republicate cu modificări, la Parlament în vederea reluării dezbaterilor în raport şi de considerentele exprimate anterior de Consiliul Superior al Magistraturii şi de sistemul judiciar", se arată în comunicatul CSM.

Legea privind răspunderea magistraţilor a fost declarată constituţională, a decis miercuri, în unanimitate CCR, potrivit unor surse, respingând astfel sesizările depuse la adresa actului normativ.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dar şi parlamentarii PSD au atacat la Curtea Constituţională, în decembrie 2011, Legea privind răspunderea disciplinară a magistraţilor şi Inspecţia Judiciară.

"Scopul declarat al legii este acela de a acoperi unele lacune dovedite de realităţi practice şi de a consolida şi eficientiza puterea inspecţiei judiciare, însă actul normativ în sine se îndepărtează mult de acest scop, urmărind de fapt, prin mai multe articole, o aservire a puterii judecătoreşti faţă de celelalte puteri ale statului printr-un amestec inadmisibil în actul de justiţie. Astfel, efectul pe care această lege îl produce prin anumite reglementări extrem de periculoase este unul invers scopului declarat, respectiv o slăbire majoră a independenţei justiţiei prin expunerea sa la un control concret al puterii executive, crearea unor jurisdicţii paralele şi înlocuirea controlului jurisdicţional al hotărârilor judecătoreşti cu un control disciplinar îndreptat direct împotriva judecătorului. Din această perspectivă, considerăm că actul normativ a fost elaborat cu încălcarea gravă a unor principii fundamentale din Constituţia României", se arată în sesizarea pesediştilor.

Pe de altă parte, Secţiile Unite ale ÎCCJ au decis, pe 16 decembrie 2011, după o solicitare a CSM, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la aceeaşi lege. Consiliul Superior al Magistraturii a considerat că legea astfel adoptată are prevederi care aduc atingere independenţei judecătorului, atât din perspectiva controlului asupra fondului hotărârilor judecătoreşti, cât şi în ceea ce priveşte reanalizarea unor hotărâri definitive şi irevocabile, precum şi implicarea Executivului în declanşarea acţiunii disciplinare împotriva judecătorilor şi procurorilor.

Citește și:

CCR: Legea privind răspunderea magistraţilor este constituţională. Ce putere va avea ministrul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel