Cozonacul lui Arsenie Boca. Măicuțele îl făceau de Crăciun pentru el. Rețetă din 1865

Cozonacul lui Arsenie Boca. Măicuțele îl făceau de Crăciun pentru el. Rețetă din 1865 / Foto: Pixabay
Cozonacul lui Arsenie Boca. Măicuțele îl făceau de Crăciun pentru el. Rețetă din 1865 / Foto: Pixabay

Află în articol rețeta cozonacului lui Arsenie Boca.

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor. Acum găsim tot felul de variante în magazine, cu fistic, cu stafide, cu gem de trandafiri, rețete care mai de care mai pretențioase. Dacă totuși vreți să încercați o rețetă tradițională, o puteți încerca pe cea a măicuțelor care preparau cozonac pentru Arsenie Boca. Este o rețetă veche, din 1865, dar simplă și delicioasă. Cozonacul iese pufos, iar ingredientele necesare sunt puține.

Rețetă cozonac Arsenie Boca

"Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere că o nuca topită în lapte, sare și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pane.

Pe la jumătatea frământăturii, pui puțin zahăr și stafide și frămânți până ce nu se mai lipsește aluatul de mani, apoi lași de se dospește. Îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt. Ungi pe deasupra cu gălbinare de ou și pui de se coace într-un cuptor cald.", scrie Realitatea.net.

Cum să alegi corect cozonacii din comerț. Sfaturile bucătarilor și ale comisarilor ANPC

Trebuie să fiți foarte atenți atunci când luați un cozonac din magazin. Ambalajul vă poate fura ochii și ați putea alege o variantă mai puțin indicată. Luminița Paris, comisar ANPC, avertizează că românii ar trebui să citească atent eticheta atunci când cumpără un astfel de produs, mai ales când îl cumpărăm congelat.

„Avem un cozonac cu nucă. În acest caz trebuie să se regăsească în ingrediente procentajul de nucă, valorile nutriționale, precum și condițiile de păstrare. Fiind vorba de un cozonac congelat, are un termen mai lung, nu și după decongelare.”, a explicat Luminița Paris, comisar ANPC, la PRO TV.

Cei proaspeți sunt mai scumpi. Îi găsiți la patiseriile locale sau la tarabele din târguri, dar trebuie să fiți atenți la termenul de valabilitate. Este mult mai mic. Chef Foa îi îndeamnă însă pe români să încerce singuri să facă un cozonac acasă, așa vor fi siguri că este de cea mai bună calitate. Vezi AICI rețeta bucătarului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel