Costel Fotea: 158 de ani de la nașterea generalului Eremia Grigorescu, eroul de la Mărășești

S-au împlinit 158 de ani de la nașterea generalului Eremia Grigorescu, cel care a lansat deviza „pe aici nu se trece” în Primul Război Mondial.

Născut la 28 noiembrie 1863 la Golășei, astăzi un cartier al orașului Târgu Bujor din județul nostru, „eroul de la Mărășești” a fost cel care a lansat deviza „pe aici nu se trece” pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

Moment de mare cumpănă al țării noastre, luptele Mărăşeştilor au intrat în istorie prin jertfa a peste 27.000 de români care au ținut piept atacurilor armatei germane din lunile iulie şi august 1917, salvând statul român de la dispariție într-una dintre cele mai strălucite izbânzi ale războiului de întregire naţională.

„Mărăşeştii au fost mormântul iluziilor germane”, meritul aparținând în totalitate strategului general Eremia Grigorescu și sacrificiului vitejilor săi soldați.

Glorie eternă eroului nostru gălățean, o personalitate de excepție, numit de Nicolae Iorga „păstrătorul moşiei noastre şi apărătorul plin de încredere al onoarei româneşti”! Cinste eroilor neamului românesc!

Scurtă biografie a generalului Eremia Grigorescu

Fiind cel de-al patrulea copl al familiei, Eremia Grigorescu a urmat școala primară și gimnaziul la Liceul Vasile Alecsandri din Galați, între 1870-1878, iar ulterior Liceul Național din Iași, între 1878-1881. În pofida dificultăților materiale cauzate de decesul timpuriu al tatălui său, reușește să-și finalizeze studiile gimnaziale și liceale. După susținerea bacalaureatului s-a înscris la Facultatea de Medicină și de Științe din cadrul Universității din Iași.

Pentru a se putea întreține în facultate a fost nevoit să dea meditații, prilej cu care a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Elena Arapu, care provenea dintr-o familie de militari. Acest fapt l-a determinat să renunțe la studierea medicinei și să aleagă cariera militară, în urma admiterii în anul 1882 la Școala Militară de Infanterie și Cavalerie, din București.

La terminarea școlii militare se va căsători cu Elena Arapu, la 15 noiembrie 1886, devenită între timp profesoară de matematică, în urma absolvirii Universității din Iași (a fost prima femeie absolventă a acestei universități). Împreună au avut cinci copii: Traian, viitor general de artilerie, Romulus, deputat liberal, fost ofițer demisionat din armată la gradul de căpitan, Aurelian, inginer, Lucreția - căsătorită cu profesorul universitar Ioan Ursu și Margareta - căsătorită cu viitorul colonel medic Constantin Mihăilescu.

În timpul primului război mondial a îndeplinit funcții de comandant de divizie și de armată, în campaniile anilor 1916 și 1917.[2] Pentru modul cum a comandat trupele din subordine în Prima bătălie de la Oituz, A doua bătălie de la Oituzși Bătălia de la Mărășești a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, și clasa II, fiind unul din cei patru ofițeri români decorați cu această clasă, alături de generalii Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Gheorghe Mărdărescu.

După Bătălia de la Mărășești, a vorbit armatei și a rostit aceste cuvinte memorabile:

„Timp de aproape două luni, prin rezistența îndârjită ce ați opus cu piepturile voastre la Mărășești și Muncelu năvălirii dușmanului cotropitor, ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară. La Siret, în focul urii răzbunătoare, nesocotind lipsa sângelui, ați smuls biruința cea mare, ați făcut să reînvie în mintea tuturor amintirea glorioasă a străbunilor noștri, ați atras admirația lumii întregi. Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel