Soldații ucraineni recunosc faptul că se confruntă cu provocări dificile în timp ce încearcă să străpungă fortificațiile realizate de ruși în sudul Ucrainei.
Chiar dacă unitățile ucrainene au spart prima linie de apărare rusă pe o parte a frontului de sud, soldații descriu cât de dificil este să obțină mai mult decât câștiguri incrementale în fața fortificațiilor complexe realizate de ruși, conform CNN.
Forțele ucrainene spun că au cucerit satul Robotyne din regiunea Zaporizhzhia și se îndreaptă către alte câteva așzări, în încercarea de a aduce centrul strategic Tokmak în raza de acțiune a artileriei.
Un soldat, specialist în comunicații, pe nume Oleksandr Solonko, a vorbit în detaliu despre provocările de a face progrese în zonă, relatarea lui fiind susținută și de alți soldați de pe câmpul de lupt.
În primul rând, a spus el, topografia regiunii a lăsat multe trupe ucrainene expuse.
„Oricine ești, un grup de asalt... o misiune de evacuare, o recunoaștere aeriană sau terestră, mișcarea ta este vizibilă de departe. Inamicul se poate pregăti”, a spus el.
„Există un număr limitat de drumuri de acces și rute logistice. Totul a fost împușcat și bombardat în mod repetat în fiecare zi. Aproape sigur ești observat. Este practic imposibil să avansezi în timp ce rămâi complet invizibil pentru inamic”, a adăugat el.
Anterior, vineri, un ofițer ucrainean cu o unitate din prima linie a mai spus pentru CNN că terenul deschis e o provocare.
„Este imposibil să ascunzi echipamentul, orice manevră devine imediat cunoscută inamicului și bombardarea începe fie cu artilerie, fie cu drone”, a mai spus soldatul.
Ofițerul a adăugat că, spre deosebire de Bahmut, nu există subsoluri în care să se adăpostească.
Solonko a mai adăugat că fortificațiile rusești sunt complexe.
„Există un întreg sistem de tranșee, tuneluri reale în unele locuri... Lansatoare automate de grenade, mitraliere, sisteme de rachete antitanc. Șanțurile antitanc și câmpurile de mine se întind pe suprafețe mari”, a precizat bărbatul.
„Ceea ce nu este dezgropat este minat. Trebuie să trecem prin toate acestea pentru a merge înainte”, a mai zis el.
Mai multe relatări din ultimele săptămâni vorbesc despre geniștii ucraineni - soldați însărcinați cu curățarea câmpurilor de mine - care au făcut progrese lente. Unele dintre mine au fost declanșate de firele declanșatoare care au fost poziționate în prima linie de apărare.
„Pozițiile noastre de pe teritoriul reluat sunt înconjurate de mine și fire tripwire. Se fac căi pentru a intra, geniștii curăță treptat teritoriul”, mai spune soldatul.
Solonko a recunoscut și pierderea armurii ucrainene în regiune „din cauza superiorității inamicului în aer”.
„Bombele aeriene ghidate sunt una dintre cele mai mari temeri. Rușii le folosesc la scară masivă. Nu pot judeca acuratețea, dar arma este formidabilă ca putere”, a spus Solonko.
Rușii folosesc pe scară largă dronele pentru supraveghere și țintesc poziții ucrainene, potrivit lui Solonko. „Ei identifică ținte și lansează roiuri de drone, precum și bombe ghidate”.
Totuși, el a adăugat că vehiculele donate de SUA salvează vieți. Un soldat a spus că a supraviețuit unui atac direct de două ori într-un vehicul de luptă Bradley.
Analistul OSINT Emil Kastehelmi notează că „rușii au construit tranșee de comunicații lungi de 100-350 m, ceea ce îi ajută să se întărească sau să se retragă din pozițiile de luptă”.
„Sunt construite fortificații puternice pentru a bloca orice avans potențial pe drumul principal spre Tokmak”, a scris Kastehelmi duminică într-o postare pe X.
Institutul pentru Studiul Războiului a comentat în cea mai recentă evaluare a frontului că „Forțele ucrainene se află acum la o distanță scurtă de următoarea serie de poziții defensive rusești, care pare să fie compusă dintr-o serie de șanțuri antitanc și dinți antitanc, cu poziții de luptă rusești în spatele acestor obstacole similare cu stratul anterior de apărare rusă”.
„Sistemele extrem de interconectate de tranșee pe care soldatul ucrainean le-a descris sunt rezultatul lunilor de pregătire rusă. Nu este clar dacă forțele ruse au extins acel sistem în serii ulterioare de poziții defensive mai la sud”, a mai spus ISW.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu