Conflict între CSM și Guvern pe tema desemnării judecătorului la CEDO. Consiliul sesizează CCR

Oana Schmidt-Hăineală, președintele CSM, a sesizat Curtea Constituțională față de existența unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi puterea executivă determinat de modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO, judecătorul Corneliu Bârsan,  expiră în decembrie, iar România  are obligaţia de a trimite noi propuneri până pe 26 iulie. În acest scop, Guvernul a emis recent o ordonanţă de urgenţă care prevede înfiinţarea unei comisii pentru selectarea candidaţilor, restrângând astfel atribuţiile CSM în acest domeniu.

 "Miercuri, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Andrea Schmidt Hăineală, în calitate de titular al dreptului de a sesiza Curtea Constituţională a României cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a adresat Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea executivă, reprezentată de Guvernul României.

S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvern a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost vidată de substanţă o atribuţie fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa - prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituţia României - de garant al independenţei justiţiei", se arată într-un comunicat al CSM transmis miercuri.

Potrivit CSM, s-a considerat că modificarea acestui mecanism prin OUG, încalcă dispoziţiile art. 115 alin.6 din Constituţia României - astfel cum au fost constant interpretate în jurisprudenţa CCR - conform cărora ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

De unde a plecat nemulțumirea CSM

 Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că îi va solicita Avocatului Poporului să sesizeze CCR, care va trebui să ofere un răspuns în chestiunea desemnării judecătorului român la CEDO, în contextul în care CSM s-a arătat nemulţumit că Executivul i-a restrâns atribuţiile în acest domeniu.

Principala nemulţumire a membrilor CSM era că, faţă de reglementările anterioare, propunerea candidaţilor pentru funcţia de judecător CEDO nu o mai face plenul Consiliului, ci o comisie constituită la nivelul Executivului, în cadrul căreia Consiliul Superior al Magistraturii are un singur reprezentant.

 Comisia este formată, potrivit OUG, din: ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO, directorul Direcţiei afaceri europene şi drepturile omului din MJ, un membru CSM desemnat de plenul acestuia, un judecător la ÎCCJ desemnat de Colegiul de conducere al acesteia, Avocatul Poporului, şi două cadre didactice universitare de la facultăţile de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel