Concluziile raportului oficial cu privire la cutremurele de la Izvoarele

Ministrul delegat pentru Cercetare Științifică, Mihnea Costoiu, a prezentat vineri concluziile oficiale ale raportui întocmit în urma analizelor realizate de nouă instituții cu privire la cutremurele din zona Izvoarele, județul GalațiFocarele de cutremur au avut ca epicentru aria cuprinsă între satele Schela și Negrea și s-au produs la 5-10 km în subteran, dar efectele majore s-au resimțit în zona Izvoarele pentru că într-o anumită parte a localității există la adâncime două canale de roci dure îmbibate cu apă, care ar fi favorizat propagarea și efectul sonor al seismelor, a transmis el.

Conform spuselor ministrului, cauzele au fost „cele naturale, cele tectonice”. Cât despre „influența activităților de forare”, s-a demonstrat că aceasta „nu a existat”, întrucât aceste foraje nu depășesc adâncimea de 1.100 m, în timp ce focarele seismice au fost detectate sub 5.000 m adâncime, iar forările „nu presupun șocuri de presiune”.

„În plus, la adâncimea de 1.100 de metri se constată existența unui strat dur, cristalin, care se constituie ca un ecran care separă zona de forare de cea seismică. Mai pe înțeles, sub zona de forare există o zonă foarte dură, astfel încât orice element de forare nu a putut pătrunde mai jos, în zona care a declanșat seismele”, a declarat Mihnea Costoiu, citat de Agerpres.

Fără legătură cu inundațiile

El a infirmat și ipoteza conform căreia inundațiile ar fi provocat producerea cutremurelor.

„Mai mult, din analiza măsurătorilor electrometrice, prezentate în raport, a rezultat că zonele subterane care pot conține apă sunt relativ reduse ca întindere și sunt situate în imediata vecinătate a suprafeței solului. Cu alte cuvinte, apa nu a putut pătrunde în zona epicentrului, la 5.000 de metri adâncime”, a continuat ministrul.

Acesta a transmis că explicarea fenomenelor petrecute la Izvoarele necesită o expunere mai largă, pornind de la faptul că presa și localnicii au constatat o amplificare a zgomotelor într-o anumită parte a satului.

„S-a constatat faptul că în zona în care cutremurul s-a resimțit mai puternic și au existat și zgomotele de care s-a vorbit există două canale convergente generate de roci dure, care conțin în interiorul lor material permeabil îmbibat cu apă. Convergența canalului se finalizează în zona afectată a satului Izvoarele. Cu alte cuvinte, există (...) în acea zonă în care cutremurele s-au resimțit puternic două canale care, după opinia specialiștilor, au favorizat propagarea și efectul sonor”, a precizat Mihnea Costoiu.

Fără legătură cu Vrancea

În ceea ce privește efectul cutremurelor din Vrancea asupra celor din zona Izvoarele, el a precizat că seismele din regiunea vrânceană s-au produs la 140 de kilometri adâncime, în vreme ce în zona Izvoarele este vorba de adâncimi între între 5 și 10 kilometri.

Mihnea Costoiu a precizat că monitorizarea științifică în zona Izvoarele va continua încă patru săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel