Academia Atlantykron a oferit o reacție oficială după decesul Arinei Prunariu, nepoata primului cosmonaut român, Dumitru Prunariu.
Iată comunicatul transmis de reprezentanții școlii de vară în care Arina Prunariu s-a aflat, alături de bunicul ei, în perioada 1-5 august:
”LA ACADEMIA DE VARĂ ATLANTYKRON AU PARTICIPAT, ÎN 26 DE ANI, CIRCA 10.000 DE OAMENI. NU A EXISTAT, DE-A LUNGUL TIMPULUI, NICIO PROBLEMĂ MAJORĂ DE SĂNĂTATE SAU DE ALTĂ NATURĂ
Echipa de organizare a Academiei Atlantykron, precum şi participanţii la acest eveniment de tradiţie regretă enorm dispariţia prematură a Arinei Prunariu, nepoata primului astronaut român, Dumitru Prunariu. Participanții și organizatorii Academiei sunt cu gândul alături de familia îndurerată în aceste grele momente.
Arina Prunariu participa pentru a treia oară la acest eveniment, alături de bunicul ei, Dumitru Prunariu, şi era, de la o vârstă fragedă, foarte implicată la atelierele şi lucrările Atlantykron. Putem spune că se integrase în marea familie a Academiei Atlantykron şi îşi dorea să revină acolo, an de an.
Arina Prunariu a participat, în acest an, la Academia Atlantykron de sâmbătă, 1 august, până miercuri, 5 august, de unde a plecat alături de familie. Tristul eveniment, cu o evoluţie fulminantă, s-a întâmplat duminică, 9 august.
Legat de aspectele organizatorice ale taberei, înainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autorităţile statului, respectiv Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Judeţului Constanţa şi Primăriile celor două comunităţi - Cernavodă şi Topalu -, împreună cu care se dispun măsurile specifice pentru astfel de evenimente.
Academia Atlantykron se desfăşoară în stil camping, în mijlocul naturii, iar organizatorii toaletează insula pentru eveniment şi pregătesc zonele de camping pentru instalarea corturilor, realizează combaterea ţânţarilor prin împrăştiere de substanţe în multiple rânduri atât din aer cu avionul, cât şi de la sol cu utilaje portabile motorizate, asigură pentru participanţi duşuri, toalete ecologice, camere de cazare şi grupuri sanitare pe bacuri ponton, aduc pe insulă curent electric permanent şi apă potabilă în cantităţi suficiente şi colaboreaza cu restaurantul care respectă toate normele de igienă sanitară (se oferă apă potabilă în sticle de plastic sigilate, veselă de unică folosinţă etc). Timp de 10 zile, 24 de ore pe zi, pe insulă se află o echipă medicală formată din 6 membri, Poliţia de frontieră precum şi o firmă privată de pază şi protecţie, pentru a asigura securitatea deplină a participanţilor. Organizatorii şi toţi cei implicaţi în zona de securitate a participanţilor comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenţie în cazul urgenţelor. În orice caz de urgenţă medicală (şi în fiecare an apar şi sunt rezolvate situaţiile de acest fel), echipa medicală este în contact cu spitalele din apropiere si o ambulanţă ajunge pe insulă în maxim 15 minute, fiind respectate protocoalele Ministerului Sănătăţii. De asemenea, îmbăierea în Dunăre este strict restricţionată la anumite zone delimitate cu balize special amplasate şi monitorizată permanent pentru toţi participanţii, de orice vârstă. Acestea sunt motivele pentru care considerăm că participarea în cadrul taberei nu poate creşte nivelul de risc în contractarea unui meningococ faţă de orice altă situaţie care implică o adunare de oameni.
De-a lungul celor 26 de ani de când acest eveniment se desfăşoară pe insula dunăreană Inelul de Piatră, situată la 18 km nord de Cernavodă, nu a avut loc niciun incident major de sănătate sau de altă natură.
Menţionăm că pe insulă s-au aflat circa 40 de copii sub 14 ani însoţiti obligatoriu de părinţi sau rude şi circa 200 de elevi, restul participanţilor, până la 420, fiind adulţi.
Vă stăm la dispoziţie pentru orice informaţie legată de siguranţa unui astfel de eveniment, desfăşurat în mijlocul naturii. Subliniem că invitaţii din Statele Unite ale Americii, precum şi din alte ţări occidentale, au preferat întotdeauna camparea la cort în locul cazării pe bacurile ponton sau la anumite pensiuni din apropiere, considerând că un astfel de eveniment ştiinţific şi cultural, organizat în mijlocul naturii în depline condiţii de siguranţă, este unic în lume”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu