Clădire de mii de tone, mutată cu totul - VIDEO. Baie turcească străveche, salvată

O baie turcească din secolul al XVI-lea a fost relocată luni pentru a fi salvată din calea apelor unui lac artificial.

Un amplu hammam din secolul al XVI-lea a fost relocat luni pentru a-l salva de la submersiunea cauzată de construirea unui baraj în sud-estul Turciei, informează DPA. Operaţiunea de mutare a acestei vechi băi turceşti, cântărind 1.200 de tone, a durat două ore şi 15 minute, a confirmat pentru DPA Direcţia pentru Patrimoniu Cultural şi Muzee.

Fundaţia hammam-ului datează din secolul al XII-lea, din timpul dinastiei Artuqide, însă cea mai mare parte a edificiului a fost reconstruită în timpul Imperiului Otoman. Hammam-ul a fost transportat cu ajutorul unui camion cu platformă cu 256 de roţi într-un parc cultural situat la 3 kilometri depărtare, a indicat agenţia de presă Anadolu.

Barajul Illisu, inițiativa lui Erdogan

După terminarea barajului Illisu, rezervorul de 300 de kilometri pătraţi creat va inunda oraşul Hasankeyf, important din punct de vedere arheologic. Construirea barajului, cu o lungime de 1.820 de metri şi o înălţime de 135 de metri, a demarat în august 2006, pentru a valorifica apele râului Tigru.

VIDEO

Premierul de la acel moment şi actualul preşedinte, Recep Tayyip Erdogan, a justificat necesitatea proiectului, susţinând că două treimi din potenţialul energetic al ţării este neexploatat. Proiectul, a cărei construcţie a început la aproximativ 50 de kilometri de graniţa siriană, va avea drept consecinţă relocarea a peste 15.000 de persoane din zone care urmează să fie inundate. Arheologii au avertizat însă că proiectul va distruge mai multe clădiri islamice medievale.

Proiectul s-a confruntat cu o puternică opoziţie locală şi internaţională şi a fost finanţat iniţial cu împrumuturi din Germania, Austria şi Elveţia. Cele trei ţări şi-au retras însă sprijinul în iulie 2009, invocând îngrijorări legate de mediu.

Vezi și: Mutare ambasadă Israel. Meleșcanu: Documentul se află la secretarii de stat pentru semnături


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel