China intenţionează sa lanseze în 2019 sonda lunară Chang'e-5, care ar urma să aducă mostre de pe Lună înapoi pe Terra, potrivit lui Pei Zhaoyu, director adjunct al Centrului pentru programul spaţial şi explorare lunară din cadrul Administraţiei naţionale a spaţiului din China (CNSA), relatează Xinhua.
În timpul unei conferinţe dedicate spaţiului, desfăşurată marţi, când a fost marcată Ziua chineză a spaţiului, Pei Zhaoyu a spus că sonda lunară Chang'e-5 va fi foarte complexă, fiind formată din patru părţi: un orbiter, o secţiune de revenire, una de ascensiune şi una de aterizare sau lander.
Landerul va plasa mostre de pe Lună într-un container din cadrul secţiunii de ascensiune după aterizarea pe satelitul Pământului. Apoi secţiunea de ascensiune va decola şi se va conecta cu orbiter-ul şi secţiunea de revenire aflate pe orbita Lunii iar mostrele vor fi transferate, a mai spus Pei.
Orbiter-ul şi secţiunea de revenire vor pleca apoi înapoi spre Terra, separându-se una de alta la mai multe mii de kilometri distanţă de Pământ. În cele din urmă, secţiunea de revenire va ajunge înapoi pe Terra.
China va continua explorare Lunii
După îndeplinirea primilor trei paşi ai programului sondei lunare - plasare pe orbită, aterizarea pe Lună şi revenirea pe Terra - China va continua explorarea Lunii, aterizând inclusiv în regiunile polare ale Lunii, a spus Tian Yulong, secretar general al CNSA.
China va continua să-şi dezvolte industria spaţială şi după ce misiunea sa lunară fără echipaj uman se va încheia şi îşi va asambla propria sa staţie spaţială în jurul lui 2022, notează Xinhua.
Mulţi experţi au propus construirea unei baze ştiinţifice de cercetare pe Lună în viitor, a spus Wang Liheng, consultant senior al Corporaţiei chineze pentru ştiinţă aerospaţială şi tehnologie, care este şi membru al Academiei chineze de inginerie. Înfiinţarea unei baze ştiinţifice pe Lună le-ar permite oamenilor de ştiinţă să efectueze cercetări, să câştige experienţă şi să pună bazele pentru viitoarea explorare a spaţiului, a mai spus Wang.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu