China a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia rapid exportul de cereale prin Marea Neagră.
China a cerut Rusiei şi Ucrainei să restabilească rapid exportul de cereale, după retragerea Rusiei din acord internaţional a exporturilor agricole din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Agerpres, citând DPA.
Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a cerut vineri în Consiliul de Securitate o reluare rapidă a exporturilor de cereale şi îngrăşăminte din Rusia şi Ucraina.
Chinal speră că cei în cauză vor lucra cu organismele ONU pentru a găsi o soluţie echilibrată la preocupările legitime ale tuturor părţilor, a afirmat Geng, conform unei relatări a televiziunii de stat chineze. El a spus că acest lucru este necesar pentru a asigura securitatea alimentară pe plan internaţional.
În februarie 2022, Rusia a inițiat o invazie masivă în Ucraina și a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, porturi esențiale pentru exportul de cereale al Ucrainei. Această țară este cunoscută drept "grânarul Europei" și reprezintă un furnizor crucial de cereale pe plan mondial, fiind dependentă de exporturile sale pentru a satisface cererea multor alte țări.
În încercarea de a ajunge la un acord pentru continuarea exporturilor, Rusia și Ucraina au mediat un acord prin intermediul ONU și Turciei. Cu toate acestea, acordul, care a fost prelungit de mai multe ori, a expirat la 17 iulie. Moscova insistă ca exporturile să continue numai dacă cerințele sale sunt îndeplinite și sancțiunile occidentale sunt relaxate.
Începând cu luni, Rusia a efectuat mai multe atacuri asupra orașelor ucrainene de la Marea Neagră. Guvernul rus a declarat că va fi de acord cu prelungirea acordului doar dacă Occidentul elimină anumite sancțiuni, în special, ridicarea interdicției de acces al băncilor rusești din sectorul agricol la sistemul internațional de plăți SWIFT.
Uniunea Europeană, care susține acordul privind exportul de cereale din Ucraina, subliniază că cerealele și îngrășămintele provenite din Rusia sunt exceptate de la sancțiuni și că multe bănci rusești încă au acces la sistemul internațional de plăți SWIFT.
ONU a condamnat Rusia pentru că nu a prelungit acordul, avertizând că această situație ar putea duce la numeroase decese din cauza foametei în cele mai sărace regiuni care se confruntă deja cu grave probleme alimentare.
Pentru multe dintre cele 362 milioane de persoane din 69 de ţări care se bazează pe ajutor alimentar, decizia Kremlinului de a nu prelungi acordul "nu este o chestiune de tristeţe sau dezamăgire, ci este o chestiune de ameninţare pentru viitorul lor şi viitorul copiilor lor şi al familiilor lor", a declarat vineri, coordonatorul ONU pentru ajutoare de urgenţă, Martin Griffiths, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu