A avut loc o întâlnire de rang înalt la Beijing între oficiali ai Chinei și Coreei de Nord.
Şeful diplomaţiei chineze Wang Yi a subliniat luni ”susţinerea fermă” a ţării sale faţă de Coreea de Nord, după un nou tir cu rachetă balistică al Phenianului care alimentează tensiunile în peninsula coreeană, relatează AFP, conform Agerpres.
China, care are o frontieră comună cu Coreea de Nord, este principalul susţinător politic şi economic al acestei ţări izolate vizate de numeroase sancţiuni internaţionale.
”În contextul turbulenţelor la nivel internaţional, China şi Republica Populară Democrată Coreeană s-au susţinut mereu cu fermitate şi au avut încredere una în cealaltă”, a declarat Wang Yi cu prilejul unei întâlniri de la Beijing cu ministrul adjunct nord-coreean al afacerilor externe Pak Myong Ho, conform unei relatări a diplomaţiei chineze.
”Prietenia tradiţională între China şi Republica Populară Democrată Coreeană înnodată şi întreţinută de foştii lideri ai ţări este un atu preţios”, a subliniat Wang Yi.
Aceste afirmaţii au fost date publicităţii după un tir de luni al Coreei de Nord cu o rachetă capabilă să lovească SUA, potrivit armatei sud-coreene şi autorităţilor japoneze.
Citește și: Coreea de Nord a lansat încă o rachetă care poate să atingă ”întregul teritoriu al Statelor Unite”
În ajun, Phenianul a efectuat un tir cu o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune în direcţia Mării de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei, potrivit statului major interarme al Coreei de Sud.
Sâmbătă, agenţia de presă oficială a Coreei de Nord a relatat că ministrul adjunct al afacerilor externe Pak Myong Ho a discutat la Beijing ”puncte de vedere” privind întărirea relaţiilor bilaterale în 2024" cu omologul său chinez Sun Weidong.
Cei doi responsabili au discutat în special despre ”chestiuni de interes comun şi (...) întărirea cooperării strategice între cele două ţări”, scria KCNA.
Coreea de Nord, care deţine arma nucleară, a anunţat anul trecut o doctrină care face ”ireversibil” acest statut şi autorizează o lovitură atomică preventivă în caz de ameninţare existenţială împotriva regimului său.
De asemenea, statutul său de stat nuclear a fost înscris în luna septembrie în Constituţie.
În noiembrie, Coreea de Nord a reuşit să plaseze pe orbită un satelit de spionaj militar, capabil, potrivit Phenianului, să furnizeze imagini cu situri militare americane şi sud-coreene.
Duminică, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării nord-coreean a criticat un proiect al Coreei de Sud şi al SUA de a adăuga un exerciţiu nuclear la manevrele lor anuale comune de anul viitor şi a ameninţat cu un ”contraatac preventiv şi mortal”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu