Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Austria pentru atingere adusă libertății de exprimare a unui cotidian.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Austria pentru încălcarea libertăţii de exprimare, după ce editorul cotidianului Der Standard a fost constrâns să dezvăluie datele personale ale autorilor comentariilor de sub un articol publicat online, informează AFP, potrivit Agerpres.
Cazul se referă la comentarii ce vizau responsabili ai Partidului Libertăţii din Austria (FPO, extrema dreaptă) şi ai unui partid regional.
Partidele politice au cerut cotidianului să dezvăluie datele cu privire la autorii comentariilor, pentru "a-i putea ataca în cadrul unui proces civil sau penal".
Deşi Der Standard a suprimat comentariile incriminate şi a refuzat iniţial să divulge datele utilizatorului, publicaţia a fost constrânsă să o facă de către Curtea Supremă a Austriei.
În hotărârea sa, Curtea Europeană apreciază că justiţia austriacă "nu a pus în balanţă" interesele responsabililor politici cu cele ale cotidianului Der Standard "de a menţine anonimatul acestor utilizatori, în vederea favorizării unui liber schimb de idei şi informaţii".
Prin urmare, CEDO a condamnat Austria, apreciind că deciziile Curţii Supreme austriece "nu erau necesare într-o societate democratică", Viena urmând să plătească cotidianului 17.000 de euro "costuri şi cheltuieli" de judecată.
Judecătorii europeni au subliniat totodată că "datele autorilor de comentarii nu sunt acoperite de protecţia surselor jurnalistice" şi că "nu există un drept absolut la anonimat online".
CEDO, cu sediul la Strasbourg, este organismul însărcinat să dea un răspuns judiciar la încălcările Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ratificată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins ca inadmisibilă cererea Monicăi Iacob-Ridzi, fost ministru român al tineretului şi sportului, condamnată pentru corupţie şi abuz în funcţie, şi care acuza faptul că nu a avut parte de un proces echitabil, contestând în special imposibilitatea audierii a doi martori în cursul procedurii penale, informează un comunicat publicat joi de instanţa de la Strasbourg. (Citește continuarea articolului AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu