Radu Zlati, deputat PNL, îl acuză pe ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, de organizarea unui concurs cu dedicație. Miza: schimbarea directorului de la Muzeul Țăranului Român. Zlati arată că sub conducerea actualului director, Virgil Nițulescu, MȚR a devenit una dintre cele mai vii prezențe în spațiul cultural autohton și nu numai. Fără o hotărâre de guvern, doar cu un ordin de ministru, se organizează un concurs pentru managementul MȚR.
Radu Zlati îi cere premierului să anuleze ordinul Ministerului Culturii, ”Problema pe care doresc să o aduc la cunoștința Domniei Voastre, dar și opiniei publice, este anunțul public privind concursul de proiecte de management pentru Muzeul Național al Țăranului Român (...) Concursul preia și introduce câteva prevederi care în fapt exced cadrului legal, și transformă un concurs deschis într-unul cu dedicație, susține Radu Zlati conform gazetadecluj.ro.
Condiție pentru noul director: să fi absolvit Psihologia
Concursul este cu dedicație, susține Radu Zlati, de vreme ce se introduce, drept condiție pentru participarea la concurs, absolvirea unui domeniu ca Psihologia. ”Doar pentru că unul dintre potențialii candidați este absolvent de Psihologie – Muzeul Țăranului Român fiind o instituție dedicată antropologiei culturale, cu prea puține propensiuni înspre domeniul, de altfel onorabil, al Psihologiei”, scrie Zlati în scrisoarea deschisă către premier.
Deputatul atrage atenția asupra faptului că Ordinul Ministrului Culturii nr. 54 din 17.03.2015, pe baza căruia concursul se va organiza, este unul în afară legii, deoarece potrivit prevederilor Legii 269/2009, conținutul acestui ordin ar fi trebuit discutat și aprobat printr-o hotărâre de guvern, iar nu printr-un ordin al ministrului.
Zlati îi cere premierului să elaboreze o Hotărâre de Guvern care să ofere Muzeului Țăranului Român ”oportunitatea unei conduceri care să onoreze nu doar tradiția acestei instituții, ci și eforturile din ultimii ani ale specialiștilor din cadrul MȚR de a impune, în contextul cultural al deceniului XXI, prezența vie și fertilă în planul ideilor a unei realități de două ori milenare – țăranul român și cultura sa”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News