Ce conțin două sarcofage egiptene miniaturale, descoperite în urmă cu 50 de ani. Nu e ceea ce crezi

Cercetătorii au dat publicității informații cu privire la conținutul a două sarcofage egiptene, vechi de 2.000 de ani. 

Două sarcofage egiptene miniaturale, descoperite în urmă cu 50 de ani şi aflate la Muzeul Maritim din Haifa, nu conţin, aşa cum se credea, inimi umane mumificate, ci rămăşiţele unei păsări, respectiv seminţe de cereale şi noroi, conform unui examen radiologic, transmite Live Science.

Unul dintre sarcofage este umplut cu seminţe de cereale şi noroi, iar celălalt conţine rămăşiţele unei păsări, probabil un şoim, căruia îi lipseşte un membru şi câteva organe.

"Îi lipseşte piciorul stâng, nimeni nu ştie de ce", a comentat Marcia Javitt, şeful departamentului de radiologie de la spitalul Rambam din Haifa, Israel, care a participat la scanarea acestor sarcofage la un computer tomograf, pe 29 iunie.

Ce vârstă au sarcofagele 



Cele două sarcofage au vârsta de peste 2.000 de ani, conform lui Ron Hillel, şeful administraţiei colecţiilor de la Muzeul Maritim din Haifa.

În ultimii ani, curatorii de la Muzeul Maritim din Haifa au reanalizat artefactele pe care le deţine muzeul pentru a determina care este cea mai bună opţiune pentru conservarea lor. Atunci când au ajuns la cele două sarcofage miniaturale, curatorii şi-au dat seama că nu ştiau ce se afla în interiorul lor. Fişele celor două artefacte menţionau că acestea conţineau inimi mumificate. Cercetătorii însă şi-au dat seama că era puţin probabil ca aceste sarcofage să conţină inimi, în condiţiile în care, de obicei, inimile erau lăsate în corpurile ce treceau prin procesul de mumificare, după cum explică Ron Hillel.

Vechii egipteni credeau că atunci când un om moare, inima lui urma să fie cântărită pe o balanţă în care contragreutatea era o pană ce reprezenta "ma'at", un concept egiptean reprezentând adevărul şi dreptatea. Dacă inima cântăreşte la fel sau mai puţin decât pana, persoana respectivă este recompensată cu viaţă eternă.

Ce conțin sarcofagele 



Scanările realizate la computerul tomograf al spitalului Rambam au arătat că cele două sarcofage au conţinuturi diferite. Unul dintre sarcofage are 45 de centimetri lungime şi are formă umană, fiind conceput să arate ca Osiris, zeul lumii de dincolo, al morţii, vieţii şi vegetaţiei, conţinând noroi şi cereale.

"În timpul festivalurilor închinate lui Osiris, vechii egipteni produceau astfel de mini-sarcofage. Înăuntrul lor puneau un amestec de noroi şi cereale şi apoi le puneau în apă, iar seminţele germinau", conform lui Hillel. Prin acest act ritualic, vechii egipteni recunoşteau rolul lui Osiris asupra ciclului vieţii şi al morţii şi în domeniul fertilităţii.

Celălalt minisarcofag, de 25 de centimetri lungime, are forma unei păsări şi-l reprezintă pe zeul Horus. Conform mitologiei egiptene, Horus era fiul cu cap de şoim al lui Osiris şi al zeiţei Isis. Horus era asociat cerului şi dinastiilor de faraoni.

Descoperire surprinzătoare 



În urma examinării la computerul tomograf, cercetătorii au descoperit că gâtul păsării a fost rupt după ce aceasta murise. De asemenea, păsării îi lipsesc câteva dintre organele din cavitatea abdominală şi piciorul stâng.

Ron Hillel a precizat că muzeul ar putea organiza o expoziţie specială în jurul acestor două sarcofage, care urmează să fie supuse şi unui procedeu de datare cu carbon radioactiv pentru ca istoricii să determine cu exactitate vârsta lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel