Judecătorii Curții Constituționale a României au decis, luni, că este neconstituțională dezlegarea dată problemelor de drept judecate prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție - Secțiile Unite nr. 8 din 18 octombrie 2010 prin care s-a stabilit că normele de incriminare a insultei și calomniei nu sunt în vigoare.
Curtea Constituţională a României a acceptat o excepţie de neconstituţionalitate ridicată în cadrul unui proces la Judecătoria Iași (punctul 4) - prin intermediul căreia insulta şi calomnia pot fi din nou sancţionate cu închisoarea. Asta după ce, anterior ÎCCJ, a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție prin care cele două nu mai erau sancţionate cu închisoarea. CCR susţine acum că ÎCCJ nu a ţinut cont în decizia sa de o decizie mai veche a CCR prin care Legea care dezincrimina calomnia şi insulta a fost declarată neconstituţională, scrie pesurse.ro.
Potrivit unui comunicat CCR, Curtea, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate având ca obiect dispozițiile art. 414 indice 5 alin.4 din Codul de procedură penală și a constatat că "dezlegarea dată problemelor de drept judecate" prin Decizia ICCJ - Secțiile Unite nr.8 din 18 octombrie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 416 din 14 iunie 2011, este neconstituțională, contravenind Constituției și Deciziei Curții Constituționale nr.62 din 18 ianuarie 2007.
Decizia CCR este definitivă și general obligatorie, argumentația reținută în motivarea soluției va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii și Judecătoriei Iași - Secția penală și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia ICCJ
În 18 octombrie 2010, ICCJ a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în sensul că: "Normele de incriminare a insultei și calomniei cuprinse în art. 205 și 206 din Codul penal, precum și prevederile art. 207 din Codul penal privind proba verității, abrogate prin dispozițiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziții declarate neconstituționale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curții Constituționale, nu sunt în vigoare. Obligatorie, potrivit art. 4142 alin. 3 din Codul de procedură penală".
În 18 ianuarie 2007, CCR a constatat ca dispozițiile art.I pct.56 din Legea 278/2006 pentru modificarea și completarea Codului penal, precum și pentru modificarea și completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art.205, 206 si 207 din Codul penal, sunt neconstituționale.
Codul penal: incriminarea insultei și calomnieiDispozițiile art. 205, 206 și 207 din Codul penal, abrogate prin art.I pct.56 din Legea 278/2006, au următorul cuprins: art.205 - Insulta "Atingerea adusă onoarei ori reputației unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepsește cu amendă. Aceeași pedeapsă se aplică și in cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Impăcarea părților înlătură răspunderea penală"; Art.206 - Calomnia "Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancțiune penală, administrativă sau disciplinară ori disprețului public, se pedepsește cu amendă de la 2.500.000 lei la 130.000.000 lei.
Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părților înlătură răspunderea penală"; Art.207 - Proba verității "Proba verității celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârșită pentru apărarea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a făcut proba verității nu constituie infracțiunea de insultă sau calomnie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu