CAPCANE COVID-19. Cinci lucruri care fac coronavirusul ”atât de mortal”

AGERPRES
AGERPRES

Un simplu virus a dat peste cap viața pe care o trăiam.

De această dată, noul coronavirus ne-a obligat să ne regândim modul de a trăi. Dar ce-l face totuși atât de special?

1. Maestru al înșelăciunii

În stadiile incipiente ale unei infecții, virusul este capabil să păcălească corpul. Este posibil ca noul coronavirus să se extindă în plămâni și căi respiratorii și totuși sistemul nostru imunitar să considere că totul este în regulă.

„Acest virus este genial, îți permite să ai o adevărată fabrică virală în nas și să te simți bine”, spune profesorul Paul Lehner de la Universitatea din Cambridge.

Celulele corpului nostru încep să elibereze anumite substanțe odată ce sunt atacate de un virus și acesta este un semn de avertizare pentru restul corpului nostru și pentru sistemul imunitar.

 

Dar coronavirusul are o „capacitate uimitoare” de a dezactiva acest avertisment chimic, spune profesorul Lehner: ”O face atât de bine încât nici nu știi că ești bolnav”.

Când vă uitați la celulele infectate în laborator, nu puteți spune că au fost infectate și, totuși, testele arată că „țipă” din cauza acumulării de virusuri existente. Și aceasta este doar una dintre cărțile dure pe care le poate juca virusul, susține el.

2. Se comportă ca un ucigaș fugar

 

Cantitatea de virus din corpul nostru începe să atingă vârful cu o zi înainte să începem să ne îmbolnăvim. Dar durează cel puțin o săptămână până când Covid progresează până la punctul în care persoana infectată are nevoie de tratament la spital. „Aceasta este o tactică evolutivă cu adevărat strălucită, pentru că nu te bagi în pat imediat, ci pleci să te distrezi unde ai chef”, spune Lehner. Deci virusul este ca un șofer care fuge locul accidentului: a trecut la următoarea victimă cu mult înainte ca victima anterioară să fie în stare gravă. Vorbind clar, „nu-i pasă” dacă mori, continuă profesorul Lehner, „este un virus care te lovește și fuge”.

3. Este nou, iar corpurile noastre sunt nepregătite

 


Îți amintești ultima pandemie? În 2009 au existat mari temeri legate de H1N1, cunoscută și sub denumirea de gripă porcină. Cu toate acestea, nu s-a dovedit a fi atât de mortală pe cât se anticipase deoarece persoanele în vârstă aveau deja o anumită protecție. Noua tulpină a fost suficient de similară cu unele care fuseseră găsite în trecut.


Există și alte patru coronavirusuri umane, toate provocând simptome ale răcelii obișnuite. Profesorul Tracy Hussell de la Universitatea din Manchester explică diferența: „Aceasta este una nouă, deci nu credem că se poate vorbi despre o imunitate anterioară”. Poate fi „un șoc imens pentru sistemul imunitar”. Această lipsă de protecție prealabilă este comparabilă cu atunci când europenii au adus variola cu ei în America, cu consecințe mortale.

4. Construirea unei apărări imune de la zero este o adevărată problemă pentru persoanele în vârstă deoarece sistemul lor imunitar este lent

A învăța să combată o nouă infecție implică multe încercări și erori din partea sistemului imunitar. Dar la vârste mai înaintate producem un grup mai puțin diversificat de celule T, o componentă centrală a sistemului imunitar, astfel încât devine mai greu să le identificăm pe cele care pot apăra împotriva coronavirusului.

5. Provoacă lucruri ciudate și neașteptate în corp

Covid începe ca o boală pulmonară, dar poate afecta întregul corp.

Prof. Mauro Giacca, de la King’s College din Londra, spune că multe aspecte ale Covidului sunt „unice” pentru o boală care „este diferită de orice altă boală virală comună”.

El spune că virusul face mai mult decât să distrugă pur și simplu celulele pulmonare, ci le corupe. Celulele au fost văzute fuzionând si formând unități masive care funcționează defectuos.

Prof. Giacca spune că poate avea loc o „vindecare completă” a plămânilor după o gripa severă, dar „acest lucru nu se întâmplă” în cazul Covid, scrie BBC MUNDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel