EXCLUSIV  Cancer pulmonar, fumător vs nefumător. Dr. Cristina Popescu: Genele noastre sunt doar o parte din răspuns

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Dr. Cristina Popescu a explicat de ce un om care nu a fumat în viața lui se poate îmbolnăvi de cancer la plămâini, iar altul care fumează mult poate ajunge la o vârstă înaintă, fără nicio problemă, dar și cum poate ajunge o persoană să se testeze genetic.

"Noi suntem organisme unice. Aici este şi rolul principal al testelor genetice. Genetica nu poate explica totul pentru că genele noastre sunt doar o parte din răspuns, dar ele sunt într-o continuă colaborare cu condiţiile de mediu. Mulţi pacienţi aud că există un test, că ar fi benefic, dar nu înţeleg în totalitate acest lucru. Este importantă recomandarea medicului. Recomandarea se face doar dacă este necesar. Nu orice pacient are nevoie de un astfel de test. Medicii de familie dar nu doar dânşii, în general medicina în România este supraaglomerata, Medicul de familie are cunoştinţe suficiente astfel încât să direcţioneze pacientul spre un consult de specialitate"

Efectul 'Angelina Jolie' în testele genetice

Actriţa Angelina Jolie a dezvăluit, în urmă cu mai mulţi ani, că a fost nevoită să recurgă la o operaţie preventivă de dublă mastectomie. Într-un articol intitulat 'Opţiunea mea medicală', publicat în New York Times, actriţa a spus că a decis să facă această operaţie din cauză că poartă o genă 'defectuoasă' care îi creşte riscul de cancer ovarian şi de sân.

Conferențiar Cristina Popescu, doctor în biologie moleculară și doctorand în genetică medicală şi manager de produs Oncogenetică la AMS Laborator Genetic, a vorbit, într-un dialog cu Val Vâlcu, despre exemplul pe care l-a dat Angelina Jolie şi despre efectele pe care le-a avut această decizie luată de către cunoscuta actriţă:

"Efectul 'Angelina Jolie' să ştiţi că este şi astăzi prezent, pentru că avem acces la informaţie şi acest exemplu care a fost destul de puternic şi a avut un mare impact a şi dus testarea genetică – testarea de screening în cancerul ereditar – către o mai mare accesibilitate şi chiar către schimbarea ghidurilor care recomandă o astfel de testare. În principal, rolul unui astfel de test genetic este să ne spună care este riscul genetic personal.

Toată lumea are un risc pentru un cancer, la modul general, dar dacă peste acest risc se adaugă şi riscul genetic – care este personal – atunci sigur că trebuie luate măsuri din timp. Există mai multe tipuri de teste: teste de screening, teste de diagnostic – care sunt folosite, de exemplu, în cazul copiilor, unde manifestările clinice sunt foarte eterogene, iar atunci este nevoie să confirmăm sau să infirmăm - de fapt acesta este rolul principal al unui test genetic", a spus medicul Cristina Popescu.

Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel