Bulgaria s-a oferit să găzduiască posibile negocieri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin
"Vedem că ambele părţi realizează tot mai mult că războiul nu este o soluţie", a declarat preşedintele bulgar Rumen Radev în faţa jurnaliştilor, în timpul unei vizite la un punct de trecere între România şi Bulgaria, folosit de refugiaţi ucraineni, informează vineri dpa.
Circa 30.000 de ucraineni s-au refugiat în Bulgaria de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, era văzută drept unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Moscovei în timpul Războiului Rece, scrie Agerpres.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a avut joi o întrevedere cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în Turcia, în cadrul unor negocieri în linii mari neproductive, dar în timpul cărora s-a discutat ideea unei posibile întrevederi între Putin şi Zelenski.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Ucraina doreşte discuţii directe între preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, deoarece Kievul ştie că Putin este persoana care ia deciziile, transmite Reuters.
"Ne dorim de multă vreme o conversaţie directă între preşedintele Ucrainei şi Vladimir Putin, pentru că înţelegem cu toţii că el este cel care ia deciziile finale, mai ales acum", a spus Kuleba într-o emisiune de televiziune în direct.
"Preşedintele nostru nu se sperie de nimic, inclusiv de o întâlnire directă cu Putin", a adăugat Kuleba.
"Dacă nici Putin nu se sperie, atunci să vină la întâlnire, să se aşeze şi să vorbească", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene, conform Agerpres.
Vezi și: Chirieac: Putin nu ar dori să negocieze cu Zelenski. Galați și Tulcea, posibile granițe cu Rusia
Volodimir Zelenski i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin un dialog, subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze:
„În primul rând, sunt pregătit pentru un dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare“, a spus Zelensky într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC News, întrebat dacă Ucraina este pregătită să respecte cerințele Federației Ruse pentru o încetare a focului: schimbarea Constituției și refuzul aderării la NATO, recunoașterea Crimeei drept partea a Rusiei și recunoașterea independenței celor două republici separatiste Donețk și Lugansk.
„Nu este vorba despre mine, este despre oamenii care m-au ales. În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de lucruri contradictorii și de confruntare cu Federația Rusă, nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales“, el a adăugat.
El a mai menționat că Ucraina nu vrea să fie o țară care „cerșește ceva în genunchi și nu vom fi o astfel de țară, eu nu vreau să fiu un astfel de președinte“.
„Vorbesc de garanții de securitate. Cred că putem discuta și găsi un compromis asupra punctelor despre teritoriile ocupate temporar și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse“, a spus Zelensky.
În același timp, el a subliniat că problema cheie este modul în care vor trăi oamenii din aceste teritorii, care vor să facă parte din Ucraina.
„Ceea ce trebuie făcut este că Putin trebuie să înceapă să vorbească, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-un balon informativ fără oxigen“, a spus el, potrivit Interfax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu