Brexit. Avertisment dur către Marea Britanie

Cei mai mulţi oameni care vor să voteze pentru ieşirea Marii Britanii din UE, la referendumul din 23 iunie, spun că doresc redobândirea controlului afacerilor de la Bruxelles. Ironia este că decizia de a părăsi UE va pune poziţia de comerciant al Marii Britanii în mâinile a zeci de guverne străine, scrie WSJ.

Pe măsură ce Marea Britanie dezbate ce fel de relaţie de comerţ ar trebui să aibă cu restul lumii după un exit, problema este că şi celelalte state vor avea un cuvânt de spus şi este greu de anticipat care va fi motivaţia lor.

"Cea mai mare problemă a Brexitului este iluzia controlului", a spus Otilia Dhand, analist pentru Teneo. În cadrul unor negocieri între Marea Britanie şi restul Uniunii Europene, fiecare ţară are drept de veto, şi rezultatele nu sunt în mâinile Marii Britanii sau nici chiar ale Germaniei.

Mulţi dintre cei care susţin că Marea Britanie trebuie să iasă din UE spun că guvernele şi-ar "trage singure preşul de sub picioare" dacă ar obstrucţiona comerţul liber după ieşire. Ei spun că producătorii auto germani, precum şi alte industrii, vor dori cu siguranţă acces liber şi nerestricţionat către piaţa britanică.

Totuşi, nu orice economie din UE este un gigant de export precum Germania, iar guvernele vor avea alte probleme de luat în considerare. Politicienii şi oficialii de la Bruxelles, de exemplu, se tem că dacă vor oferi Marii Britanii un acord prea bun, ar putea tenta alte ţări să urmeze exemplul şi ar risca dezintegrarea Uniunii Europene. Aceasta ar putea face mai mult rău Uniunii Europene decât ieşirea Marii Britanii "cu ceartă".

O ieşire a Marii Britanii din UE ar fi "dezastruoasă" pentru prestigiul Bruxellesului pe scena internaţională, slăbind şi mai mult o Uniune deja zguduită de crize în cascadă, potrivit analiştilor intervievaţi de AFP.

Divorţul de această putere nucleară, singura ţară europeană cu un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU în afară de Franţa, "ar putea avea un efect dezastruos asupra politicii externe şi de securitate a UE", estimează Rosa Balfour, analist în cadrul German Marshall Fund.

Cu atât mai mult cu cât Europa trece printr-o perioadă agitată. Continentul a fost lovit de terorism la Paris, Copenhaga şi Bruxelles de la începutul lui 2015, se confruntă cu cel mai mare aflux de migranţi de după 1945 şi trebuie să gestioneze răcirea relaţiilor cu Moscova după anexarea Crimeii şi declanşarea conflictului din estul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel